Начало Спорт В събота: Каменов – Телийски 2:1 победа в квалификациите

В събота: Каменов – Телийски 2:1 победа в квалификациите

СПОДЕЛИ

Панагюрецът близо до нов рекорд на „Българка“

ЗАВРЪЩАНЕТО на трикратният национален шампион в планинските изкачвания Любен Каменов (Каменов Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 8, на снимката), както и действащият шампион Юли Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), както записването на Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9), заедно с лидера в шампионата до момента – инж. Христо Манолов (БАМС) – всички те с модификации на Мицубиши Лансър, бе достатъчно интригуващ афиш за планинско Българка.

Не изпускайте от сметките Стефан Стоев (АРА Моторспорт, Силвър Кар EF-10) и сега погледнете резултатите от съботните квалификации, за да разберете, че и Мемориал Валери Великов, и Благоевград са били просто увертюри на този грандиозен сблъсък над Сливен.

„Нека организаторите да си подготвят бялата боя за неделя, за да напишат новия рекорд на Любен“, категорично препоръчваха групата панагюрци, седейки пред таблото и виждайки резултатът от третия за дена квалификационен тур, в който бившият национален шампион слезе до 2:33.30 мин за 4200-метровото изкачване към финала на Българка.

Преди три години, тогавашният директор на състезанието Стефан Чолаков се разпореди на старта да бъде изписано тогавашното най-добро време, а година след това – и последния поставен рекорд, пак от панагюреца – 2:32.71 мин.

С третото си преминаване Каменов стигна на някакви си 0.59 сек от най-доброто си време, което е записвал в Сливенския Балкан.

„Честно казано, очаквах днес да направя корекцията, но не се получи – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът. – Карах „на макс“, не съм оставил резерва от време за утре, когато ще се опитам – нека повторя – ще се опитам да го подобря. Нямам скрити секунди, но имам резерв от мощност в автомобила.“

Обратно на очакванията, че втори в края на 5-часовата надпревара ще е един от тримата – Телийски, Манолов (водач в генералното класиране с 40 т.) или Царски (последните двама с победи от Шумен и Благоевград) не станаха реалност. И причината за това е Испанската красавица, която Стефан Стоев успя с три последователни качвания да нареди на второ място в стартовия списък за утре – на 0.92 сек от Каменов.

„А, не, постепенно, не е нужно да го правя наведнъж!“, коментира по военно му кратко постижението си пилотът на АРА Моторспорт, който от началото на годината страда от недоделките на испанските резервни карета за полуоските отзад

Стоев започна съботата от 2:39, мина през 2:35, за да завърши на 2:34,22 мин.

На 1.08 сек зад него е действащият шампион от Дунев Рейсинг, който в третия манш закъсня за старта и бе допуснат от спортните комисари в колоната, след като му бе избран „бърз автомобил“, който Телийски не би успял да застигне по трасето и това да се отрази на времето му.

„За съжаление трябва да се борим с различни по характер проблеми – коментира класирането си Юли Телийски. – Надявам се тази вечер да ги оправим…“

Вероятно същото или приблизително същите проблеми имаше от първия до третия манш Христо Манолов, който обяснява, че във всяко от двете изкачвания е правил експерименти, защото не му достига специалното гориво и сега кара с… бензин от близката бензиностанция.

„Просто експериментираме, това е което можем да направим засега“, казва двукратният победител от Мемориал Валери Великов. Времето, с което шуменският инженер се класира на четвъртата стартова позиция е 2:34.48 мин, регистрирано в третото изкачване.

Да припомним, че в състезанието стартовият ред е реверсивен и колкото по-добри са постиженията на пилотите, толкова по-назад в стартовия списък са.

Какво става с Илия Царски?

Мултишампионът направи само две изкачвания, преди той, „кавалеристът“ му и екипът да напуснат сервизния парк и да се отправят в неизвестна посока.

До късно снощи телефонът на панагюрецът даваше свободно, без да може да се получи допълнителна информация какви точно проблеми принудиха пилотът и механиците да слязат от Балкана.

За старта Илия си осигури 5-ото място с времето от първото излизане на трасето – 2:35.29 мин., което при втория му тур се качи на 2:36.97, говорейки очевидно за проблеми.

Шестицата на автомобилите от НС1 се затваря от Васко Въжаров (Джордан Рейсинг Тим) и неговият не само невероятно фантастично подготвен Опел Астра, но изпълнен така, че напълно заслужено привлича вниманието на публиката.

Времето на Васко е с 8 сек. по-слабо от това на Царски – 2:43.27 (трети манш).

Между него и Александър Бурдинов (Хоби кар, БМВ 318, НС2) се е вклинил Петко Манолов (Проспийд, Субару Импреза WRX, НС1), чието постижение от 2:47.99 мин му гарантира 8-а стартова позиция в неделя.

Лидер на НС2 в Българка, както е лидер в класирането на шампионата в шампионата (43 т.) е Ивелин Йотков (Грийн Фокс Моторспорт, БМВ Е30), изпреварил Александър Бурдинов и местният ас Георги Василев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) съответно с 2.43 сек и 3.87.

Отново много силен Александър Димитров-Пъчката (Грийн Фокс Моторспорт, Ситроен Саксо, НС4), който е най-бърз в класа си, но също и изпреварва новият пилот на Влъчков Рейсинг Косю Йорданов (Рено Меган), който пък е първи от карето автомобили в този клас.

Източник: http://www.bgnrc.info