Начало Общество В СОУ“Н.Бончев“ отбелязват Деня на розовата фланелка с изложба и инфо-табло

В СОУ“Н.Бончев“ отбелязват Деня на розовата фланелка с изложба и инфо-табло

СПОДЕЛИ

Ученици от СОУ "Н.Бончев" утре ще облекат символично „розови фланелки”, съобщиха от училището. Така  те ще се присъединят към световната инициатива „Ден на розовата фланелка” на 27 февруари. На този ден участниците  в проявите носят розово, за да символизират своята позиция на неприемане на тормоза в училище. Всичко започва в Канада като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в провинция Нова Скотия.

Събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят. През 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни отбелязват този ден с различни прояви.

В България Денят на розовата фланелка се организира за първи път през 2012 г.

В панагюрската гимназия утре ще бъде открита изложба на рисунки на тема "Светът, в който искам да живея", чиито автори са деца от полуинтернатната група. За организирането на изложбата принос имат педагогическия съветник и възпитателите. По-големите ученици пък са подготвили информационно табло.