Начало Култура В Стрелча отбелязват 172 години от създаването на първото училище там

В Стрелча отбелязват 172 години от създаването на първото училище там

СПОДЕЛИ
Снимка НУ "Паисий Хилендарски" - Стрелча
Снимка НУ "Паисий Хилендарски" - Стрелча
Снимка НУ „Паисий Хилендарски“ – Стрелча

На 31 март педагогическият екип и възпитаниците на НУ „Паисий Хилендарски“ в Стрелча ще отбележат 172-та годишнина от създаването на първото школо там, пише pzdnes.

Годината 1844 е преломна за образованието в Стрелча. Основано е първото светско училище, чиито наследник е НУ „Паисий Хилендарски“. Пътят е дълъг и труден. Път на утвърждаване на училището като център на духовността. 170 години знания, мъдрост и светлина. 170 години като неугасващ светилник училището озарява души и сърца.

На 20.11.1970 година тържествено е открита пристройката на НУ „Паисий Хилендарски“ и през 1970/1971 учебна година занятията се водят отново в нея. През 1971 НУ „Паисий Хилендарски“ се премества в сградата на НУ „Кирил и Методий“ и двете училища се сливат в едно училище и с единно ръководство. В свободната постройка се премества СПУ „Девети септември“, а в неговата сграда се настанява първото в страната Средно милиционерско училище.  През 1975/1976 година СПУ „Девети септември“ се връща в собствената си сграда и освобождава сградата на началното училище. Два първи, два втори, два трети, два четвърти класа и две групи предучилищно възпитание се пренасят в сградата на НУ „П. Хилендарски“ и започват редовни учебни занятия на едносменен режим на обучение. На 19.11.1980 година официално е открито и пуснато в действие парното отопление в централната училищна сграда. През 1996 година по икономически причини парното отопление е спряно. След шест години усилията на училищното ръководство в тази насока се увенчават с успех. Котелът на нафта е сменен с котел на твърдо гориво и парното отопление отново е пуснато в действие. През 1984 година по случай 140 – годишния юбилей на училището тържествено са отрити и пуснати в действие физкултурен салон и столова.

Снимка НУ "Паисий Хилендарски"-Стрелча
Снимка НУ „Паисий Хилендарски“-Стрелча

2001 година по причини от демографски характер се закрива филиалът към началното училище и обучението се организира изцяло в централната училищна сграда.  През 2008 година към централната училищна сграда е направена пристройка, в която се изграждат вътрешни тоалетни и медицински кабинет. През 2013 и 2014 година по европейски проекти е извършено саниране на училищната сграда и физ. салон, подменена е дограмата , направена е изолация на покрива на сградата, извършен е основен ремонт на физ. салон, подменена е парната инсталация и е монтиран нов котел на пелети. Днес училището функционира в модерна сграда, отговаряща на съвременните  европейски изисквания. Разполага с 10 класни стаи; 3 канцеларии; 2 актови зали; 1 кулинарен кабинет; 1 кабинет за отдих ;1 фитнес зала и физкултурен салон.