Начало Общество В Стрелча предприемат мерки за недопускане на разпространение на Африканска чума по...

В Стрелча предприемат мерки за недопускане на разпространение на Африканска чума по свинете и инфлуенца по птиците

23
0
СПОДЕЛИ
свине
svine
Във връзка с констатирани огнища на болестите Африканска чума по свинете /АЧС/ и високопатогенна форма на Инфлуенца по птиците и повишената опасност от разпространение в страните от Европейския съюз  на  23 ноември се проведе заседание на Общинска епизоотична комисия при Община Стрелча за набелязване на мерки срещу недопускане разпространението им на територията на община Стрелча.
Инфлуенца по птиците е установена в Унгария, Полша, Австрия, Германия и Холандия, а Африканска чума по свинете е регистрирана в Румъния. Приетите превантивни мерки включват осъществяване на постоянен ветеринарномедицински контрол в птицевъдните и животновъдни обекти за спазване на мерките за биосигурност.
Мерките за недопускане/ предотвратяване на заболяванията Африканска чума по свинете /АЧС/ и високопатогенна форма на Инфлуенца по птиците  на територията на община Стрелча включват  задължения на собственици на животновъдни обекти/ЖО/(лични стопанства и ферми) за отглеждане на птици и свине, а именно:
*Собствениците на животновъдни обекти/ЖО/ за лична консумация-”заден двор” , отглеждащи домашни птици и свине да декларират оглежданите животни по вид и брой в съответното кметство.
*Да уведомяват незабавно обслужващия ЖО ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици  и свине или при завишена смъртност.
*Да не допускат излизането на животните извън границите на фермите/дворовете.
*Да не допускат контакт между диви мигриращи или синантропни птици и домашни птици.
*Да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски(водоплаващи птици) с други видове домашни птици.
*Да засилят охраната на ЖО и осигурят условия за дезинфекция на влизащите и излизащи в и от обекта ПТС и хора. Да дезифекцират дрехите и обувките при обслужване на обекта и  ги сменят при напускането му.
*Да  поят животните само с питейна / чешмяна / вода.
*Да съхраняват в закрити помещения фуража,с който изхранват животните
*Да не се изхранват домашни животни с отпадъчни продукти от птици.
*Собствениците на ферми да закупят предпазни средства – еднократни ръкавици и противогрипни маски за обслужващите фермата.
*Всички трупове на умрели домашни животни, след аутопсия от обслужващия ветеринарен лекар да бъдат предавани на екарисажна кола.
*Да спазват ветеринарномедицинските изисквания при търговия с живи птици и яйца.
*Цеховете за производство на фураж да ограничат достъпа на птици и гризачи чрез поставяне на мрежи и залагане на примамки