Начало Общество В Стрелча ще бъде построена най-голямата оранжерия в страната

В Стрелча ще бъде построена най-голямата оранжерия в страната

СПОДЕЛИ

strelcha

До година-година и половина в Стрелча ще бъде построена най-голямата оранжерия в страната. Тя ще бъде разположена на площ от около 60 декара, а в нея ще бъдат налети над 20 млн. лв. Работните места, които ще бъдат разкрити, се очаква да са между 100 и 150, съобщи управителят на фирмата инвеститор Емил Младенов. Той обясни, че Стрелча е избрана по две основни причини – първата е, че общината е известна като един от центровете на оранжерийно производство и има традиции в сферата от години. Освен това теренът, на който ще бъде изграден оранжерийният блок, е използван за същото и по-рано. Съществуващите съоръжения обаче не се експлоатират от години и се нуждаят от пълно обновяване.

По плана на фирмата инвеститор строителството на блока ще започне в началото на 2017-а, а до края на годината всичко трябва да е завършено и пуснато в експлоатация. Вече са набавени всички разрешителни, а в момента вървят само изискваните по закон процедури за изказване на мнения и даване на предложения от заинтересовани по отношение на бизнеса лица.

Оранжерията ще бъде построена по холандски модел, тъй като холандците са известни с оранжерийното си производство и са сред най-добрите в сферата на световно ниво, както обясни г-н Младенов. Той допълни, че на първо време ще се произвеждат само краставици, които предимно ще се изнасят за страните от Европейския съюз. В бъдеще, ако бизнесът потръгне, към насажденията може да бъдат добавени домати и чушки. За това обаче ще се мисли едва след като се задвижи търговията с тези зеленчуци, вероятно след няколко години.

Пазарджишка Марица