Начало Здраве В „Уни Хоспитал“ измерват костната плътност

В „Уни Хоспитал“ измерват костната плътност

Изследването на костната плътност в болницата в Панагюрище се извършва всеки работен ден от 14.00 часа до 17.00 часа.

СПОДЕЛИ
измерване костната плътност

Измерването на костната плътност е подходящо за хората над 50-годишна възраст

Остеоденситометрия – измерване на костната плътност, се извършва от специалистите в отделението по образна диагностика на МБАЛ „Уни Хоспитал“. Изследването е подходящо за хора с ендокринологични, ревматологични, ортопедични заболявания, за пациенти, които са били на терапия, водеща до намаляване на костната плътност или са били дълго обездвижени, както и профилактично при всички жени след менопауза. 


Остеоденситометрията е бърз и неболезнен метод, даващ информация за плътността на лумбалните прешлени, която се сравнява със средните стойности за пациенти на конкретната възраст. 

Профилактичните прегледи в „Уни Хоспитал“ от съдови хирурзи – от 27 до 30 август


Цената на изследването, което не се поема от НЗОК, е 40 лева.
Остеопорозата е най-честото заболяване на костите, което води до прогресиращо намаляване на костната плътност и до значително завишаване на риска от развитие на костни счупвания. Признаци за напредване на процеса са хроничните болки в гърба и кръста, промененият силует заради деформацията на скелета и намаляване на ръста. Най-тежките последствия заради остеопорозата са фрактурите на прешлените на гръбначния стълб, костите на ръцете и бедрената кост, които могат да бъдат фатални.


Изследването на костната плътност в болницата в Панагюрище се извършва всеки работен ден от 14.00 часа до 17.00 часа.