Начало Здраве В „Уни Хоспитал“ ще се проведат безплатни профилактични прегледи за рак на...

В „Уни Хоспитал“ ще се проведат безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата

СПОДЕЛИ
В Световния месец за борбата с рака на гърдата – Октомври – в МБАЛ „Уни Хоспитал“ се организират безплатни профилактични прегледи. Екипът на Отделението по образна диагностика ще консултира безплатно пациенти с акцент огромното значение на превенцията и ранното откриване на заболяването.
Графикът за предстоящите прегледи е:
7, 14, 21 и 28 октомври (петък) – от 14:00 до 16:00 часа
12, 19 и 26 октомври (сряда) – от 14:00 до 16:00 часа.

Прегледите ще включват ехография на млечна жлеза, като при необходимост пациентите ще бъдат насочвани към други специалисти, ще им бъдат назначавани допълнителни изследвания.

Всяка година в страната ни се диагностицират между 3500 и 4000 нови случая. Д-р Калин Кънев, началник на Отделението по образна диагностика подчерта, че е особено важно е да се знае, че открито навреме, заболяването може да бъде лекувано. Сред най-честите рискови фактори за развитие на рак на гърдата са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърда, фамилна анамнеза за рак на гърда, генетично предразположение и др. Затова препоръката на специалистите е да се повиши информираността на обществото относно рисковите фактори и симптомите, както и да се провеждат редовни профилактични прегледи при специалист.