Начало Общество Вадете пуловера и шапката – иде много студена зима

Вадете пуловера и шапката – иде много студена зима

СПОДЕЛИ
snejinka-GВ Европа, включително и в европейската част на Русия, предстоящата зима ще е по-студена, отколкото тези, с които сме свикнали през последното десетилетие. Това съобщи за ТАСС директорът на Хидрометеорологичния център на Русия Роман Вилфанд.

По думите му прогнозата за температурата през зимата е, че ще бъде близка до средната климатична стойност, но тя ще е студена, тъй като за средна климатична стойност синоптиците вземат 30-годишния период от 1961 до 1990 г. А той е бил „достатъчно студен“.

За предстоящата зима ще е характерно често редуване на относително топло и много студено време. Вилфанд пояснява, че от време на време над Северния полюс ще се образуват антициклони, които ще пренасят студени въздушни маси над Европейска Русия, Източна и Западна Европа.

В същото време от Националното управление по изследване на океаните и атмосферата на САЩ информират, че 2014 година ще е най-горещата за цялата 135-годишна история на метеорологичните наблюдения. През септември средната температура е била 15,72 градуса – по-висока от когато и да било преди. През тази година температурни рекорди бяха регистрирани също през май, юни и през август.

Американските учени отбелязват, че през първите девет месеца на тази година средната температура е била 14,78 градуса по Целзий. Подобни високи стойности са били регистрирани само през 1998 г. На тази база е напълно вероятно според учените на САЩ 2014 година да се окаже най-топлата за последните 135 години.

Според Роман Вилфанд съществува 90-процентна вероятност 2014 г. да е сред най-топлите в света. Това обаче ще е за сметка на летните температури.

(БТА)