Начало Общество Ваканционни занимания и в общинските читалища

Ваканционни занимания и в общинските читалища

207
0
СПОДЕЛИ

Читалището

Разнообразни и интересни занимания с децата се провеждат и в читалищата на населените места на общината, съобщава сайтът на Общината.

В Народно читалище „Виделина – 1865” – Панагюрище, работят две ателиета: „Виделина” за изучаване на нови техники на рисуването и използване на природни материали, което е отворено всеки понеделник и сряда от 16:00 до 18:00 часа и „Trash – art” за правене на изкуство от отпадъчни материали и изучаване на техники за превръщане на безполезните неща в полезни, чрез похватите на изкуството – всеки вторник и четвъртък от 10:00 до 12:00 часа. Ръководител на групите е секретарят на читалището Ирина Пелтекова.

В Народно читалище „Искра – 1872” в село Попинци, под ръководството на Донка Шопова, всеки вторник и четвъртък се провежда „Лято в библиотеката”. Там децата се учат как да си направят своя читателски дневник, как могат да работят с приложни материали, да събират и подреждат растения в хербарии, да правят краеведски изследвания. Организират се и походи до забележителни места в околностите на Попинци, а любителите на киното посещават прожекции на детски филмчета, които се прожектират в изпълнение на проект “Глобални библиотеки”.

Ръководителят на заниманията в Народно читалище “Пробуда – 1872”, село Баня, Радка Мутева е заложила на лятното четене в библиотеката. Работата с децата се осъществява в клуб “Приятели на библиотеката” всяка сряда и петък от 10:00 до 12:00 часа и следобед от 16:00 до 18:00 часа, като се организира и летен маратон на четене на български народни приказки. Във вторник и четвъртък от 16:00 часа се прожектират детски филмчета по проект “Глобални библиотеки”.

В Народно читалище “Никола Йонков Вапцаров – 1927” – село Бъта децата правят своите първи стъпки в компютърната грамотност и техниката. Ръководителите на програмата Жечка Сиводошева и Мария Кършева провеждат безплатно обучение на децата по проект “Глобални библиотеки”. А в Целодневна детска градина “Надежда” е отворена лятна читалня.

Децата от село Оборище всеки понеделник и сряда от 10:00 до 12:30 часа четат любими приказки, рисуват героите им и се запознават с различни обичаи и песни от региона. Във вторник и четвъртък преди обед малките читатели се подготвят за концерт “Довиждане лято, здравей училище”, като разучават стихчета, етюди, песни и танци. Ръководител на заниманията е секретарят на читалището Маргарина Наплатанова. В събота и неделя от 16:30 до 17:30 часа Петър Немски провежда уроци по български народни танци в различни възрастови групи.

Лятно училище в библиотеката се провежда в село Поибрене. В Народно читалище “Ванчо Пашов – 1884” Величка Пандурова обучава децата как да си създадат читателски дневник. Под мотото “Ние четем и танцуваме” там се четат български народни приказки и се разучават български народни танци и модерен балет. Провеждат се и тихи игри – “Домино”, “Шах”, “Не се сърди, човече”.

В Народно читалище “Васил Левски – 1925”, село Елшица, секретарят Гинка Томева всеки понеделник и сряда от 10:00 до 12:00 часа провежда лятно четене на открито. Децата разучават занимателни игри “От времето на моята баба”, рисуват на асфалт или създават анимирани компютърни рисунки.

Всеки вторник и четвъртък от 10:00 до 12:00 и от 14:00 до 16:00 часа секретарят на Народно читалище “Христо Ботев – 1927”, село Левски, Светлана Караджова провежда четене на детски приказки, помага на децата да разучат нови забавни игри. Заедно събират налични материали и описания на обичаите и традициите на населеното място.

Програмата за лятна работа с деца и ученици на Община Панагюрище за 2014 година продължава през месеците юли, август и септември – до началото на учебната година. Групите и клубовете по интереси са сформирани така, че децата и учениците от различните възрасти да могат да открият по нещо интересно и полезно за себе си и да прекарат пълноценно времето си през лятната ваканция.