Начало Общество Вълнуваща среща за учениците от прогимназиален етап на СУ “Нешо Бончев”

Вълнуваща среща за учениците от прогимназиален етап на СУ “Нешо Бончев”

СПОДЕЛИ

Има ли правило за облеклото при посещение на класически концерт? Кога се ръкопляска? Какво е “бис”? На тези и още въпроси получиха отговор учениците от пети, шести и седми клас на Панагюрската гимназия.

След месеци на ограничения, на 14.12.2021 г. класовете от прогимназиален етап на СУ “Н. Бончев” имаха вълнуваща среща в салона на читалище “Виделина 1865” с цигуларя Хари Ешкенази.

Събитието е част от дейностите в училищния проект по НП “Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул “Културните институции като образователна среда”, който има за цел да предостави допълнителна възможност за реализиране на неформален образователен процес сред експонатите в музея, концертните зали, театралните салони и библитеката. Провеждането на тези уроци  цели да промени отношението на учениците към културните институции и от пасивни наблюдатели те да влязат в ролята на изследователи, анализатори и творци. Съвместната работа на учители, ученици, музейни работници, музиканти и културни дейци по планирането и реализирането на уроците, ще подпомогне развиването на ключови умения на 21 век, формиране на естетически вкус и ценностно отношение към изкуството и културните достижения на обществата през различните епохи.

Хари Ешкенази е изключителен цигулар, приятел на децата, вдъхновител на “Фортисимо Клас” и негов създател. Хари пръв избира да продължи семейната традиция – любов към класическата музика и започва да свири на цигулка едва четиригодишен.

Най-голямата мечта на цигуларя е да срещне младите хора с тази велика музика, да ги запознае с нейната магия и по този начин да съживи интереса към симфоничните концерти.

Директор на програмата “Фортисимо Клас” повече от десет години, Хари Ешкенази сбъдва тази своя мечта. Запознава ученици от цялата страна с основните класически инструменти, които съставляват всеки оркестър, за да опознаят и обикнат музиката.

 

По време на срещата с момичетата и момчетата от СУ “Нешо Бончев”, музикантът представи цигулката като класически инструмент. Учениците научиха какво е нейното устройство, къде се намира магаренцето и “душичката” й, от какво дърво се прави тя, кои са лютиерите. Гостът демонстрира стандартния начин на звукоизвличане и “пицикато”. Прозвучаха откъси от популярни произведения на Вивалди, Моцарт, Бах, Бетовен и др. класически композитори.

Децата бяха умело въвлечени и активно участваха в цялостната презентация. Всички присъстващи се убедиха за пореден път, че музиката обединява и вдъхновява, вълнува и успокоява, радва и вглъбява.

…Защото музиката прави хората щастливи!