Начало Здраве Вариант: Джипита да издават рецепта по вайбър

Вариант: Джипита да издават рецепта по вайбър

СПОДЕЛИ

При липса дадено лекарство в аптеката да може да се заменя с генерично

Личните лекари да могат да издават рецепти по вайбър по време на пандемията. Това е един от вариантите, който е обсъждан на срещата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз при здравния министър проф. Костадин Ангелов.

При липса на лекарство пък или при съмнение за нещо, фармацевтът да може да звънне по телефона на общопрактикуващият лекар на пациента.

В момента се коментирали различни идеи, но все още няма решение. До няколко дни от БЛС и Фармацевтичния съюз ще изготвят указания, които ще бъдат изпратени до всички общопрактикуващи лекари, както и до фармацевтите в страната.

От здравно министерство уточниха, че целта е по време на пандемията от COVID-19 да се даде възможност на личните лекари, в издаваните от тях рецепти изрично да посочват, че при временен недостиг на даден лекарствен продукт в аптечната мрежа, същият може да бъде заменен с генерично лекарство от фармацевт. По време на срещата министър Ангелов е изтъкнал, че е най-важно в ситуация на пандемия пациентите да бъдат улеснени и те да получат адекватна грижа.

„Доколкото разбирам ще трябва да идентифицираме лекаря по телефона. Не виждам как ще стане това-ако е по-късно вечерта или събота и неделя. Да не говорим, че когато преглежда някой, също няма как да говори. За мен това е неприложимо. А и вие може да дадете всякакъв телефон на аптекаря, дори на ваш познат. Кой ще носи отговорност, ако се случи нещо с пациента“, попита председателят на

„Асоциация на собствениците на аптеки“ Николай Костов. Според него има много по-лесен начин и той е когато пациентът е болен, то лекарят да изпише рецепта и негов близък да я получи. По този начин ще може да закупи лекарството в аптеката спокойно. Костов изтъкна и че се надява да отпаднат т.нар.зелени коридори за пенсионерите, тъй като създавали хаос и затруднявали фармацевтите.