Начало Общество Въртяжката в Попинци – неувяхваща традиция

Въртяжката в Попинци – неувяхваща традиция

134
0
СПОДЕЛИ

С много емоции и веселие попинчани отбелязаха днешния ден. За тях той е идентичен празник, защото селото го отбелязва с интересния български обичай „Въртяжка”.

Традиционно Въртяжката беше разположена в Центъра на Попинци, където се събраха и другите кукери, след своята обиколка из селото. Фолклорният ансамбъл към читалището, освен български хора, изпълни и играта „Кралю Порталю, отвори порти” която всички помним от детството си, а малчуганите поиграха на „Прескочи кобила”. След изиграването на попинското хоро “Прала Начка” се завъртя и Въртяжката.

Въртяжка 2014

Обичаят “Въртяжка” датира от преди падането на България под турско робство. Над земята паднал град, който унищожил всички посеви. Хората навели тъжни лица. Тогава младите решили да организират пролетни веселия, които да им донесат радост и да им вдъхнат вяра, че настоящата година ще бъде плодородна.

Единият край на високо дърво се забива в земята, а другия се пробива и се стяга с железен обръч. В дупката се слага специално дървено приспособление, наречено четал, а върху него напречно се поставя дълъг дървен матрак. От двете му страни се поставят хватки, за които се хващат двама души, които се въртят. Единия тропва на земята, а другия се издига нависоко, като този, който е на земята, прекрачва по три крачки напред, за да се задвижи въртяжката. Обикновено са мома и ерген.

Сред атрактивните участници в колоритното шествие имаше магаре, дори куче, което беше влязло в ролята на „бебе”, циганки, невести и, разбира се – Джумала. Това е същество, чиято глава е на елен-рогач. Рогата му са дълги и червени – предвестници на пролетта. Назад е изработено тяло с ребра, на които са заковани много звънци. Покрито е с козинява черга. Носи се от най-яките момчета на раменете, които подскачат, а звънците дрънчат. Обикалянето по домовете носи радост, щастие и голям берекет. Всяка стопанка посреща Джумала, закичва го с цвете, полива го с вода. Джумала се покланя, поляга надясно и наляво, изтърсва се. По този начин се вярва, че нивите през годината ще са буйни и „житото ще се изтърси в хамбарите“.

Гости на попинчани и тук бяха народният представител Христо Калоянов и кметът Никола Белишки, които официално поздравиха с празника хората на площада.

 Снимки от събитието може да видите тук.

Тук може да видите видео от днешния празник.