Начало Здраве Въвеждат се временни противоепидемични мерки на територията на област Пазарджик

Въвеждат се временни противоепидемични мерки на територията на област Пазарджик

СПОДЕЛИ
мерки
мерки

На основание чл. 63, ал. 11 и 14 от Закона за здравето и Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, предвид увеличаване броя на случаите с COVID-19 в област Пазарджик и увеличаване заетостта на болничните легла в лечебните заведения и достигане на Етап 1 от Националния оперативен план за област Пазарджик, след съгласуване с главния държавен здравен инспектор, директорът на РЗИ Пазарджик издаде Заповед за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на област Пазарджик.

Въвеждат се следните противоепидемични мерки за срок от 28.07.2022 г. до 28.08.2022 г:

Всички лица, когато се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, дрогерии, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни, в обществен градски транспорт, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, която се използва съгласно препоръките в Приложение № 1 от Заповедта. Задължителното носене на защитна маска за лице не се отнася за деца до 6 – годишна възраст.

Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора да спазват физическа дистанция от 1,5 м.
Всички работодатели и органи по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения, както следва:
а) редовно проветряване и дезинфекция съгласно алгоритъм, посочен в Приложение № 2;

б) недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други);

в) инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете, съгласно посоченото в Приложение № 3 и осигуряване на сапун и вода и дезинфектант.

При възможност и по преценка да се създаде възможност за работа в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени.
Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите организират дейността си по начин, който осигурява спазването на дистанция най-малко от 1,5 м. между лицата, на които се предоставят съответните услуги в помещенията и прилежащите към тях площи на открито; осигуряват дезинфектант за ръце на входа на обекта.
Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.
Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.
Заповедта е публикувана на сайта на РЗИ Пазарджик: https://www.rzipz.net/2022/ZapRZI.pdf.