Начало Общество Възрастна жена стана жертва на телефонна измама в областния град

Възрастна жена стана жертва на телефонна измама в областния град

СПОДЕЛИ

Възрастна жена е станала жертва на телефонна измама в областния град. Извършителите действали по добре известната до момента схема, както един от тях се представил за полицейски служители. В петък следобед 71-годишнага жена получила обаждане на стационарния си телефон. Гласът отсреща се представил за полицай, който разследва телефонни измами. Той информирал жената, че е в списъка на престъпниците и ще направят опит да я измамят. Но всичко можело да се предотврати ако пенсионерката даде каквито налични пари има и ги предостави на мнимият полицай. Така щели да подмамят измамниците , да ги заловят, а после да и възстановят парите. Жената се подвела, сложила в полиетиленова чанта сумата от 11 300 лева и я хвърлила пред терасата. Малко по-късно разбрала, че е измамена и подала сигнал в РУ-Пазарджик.

Припомняме на гражданите как да реагират ако станат обект на интерес от страна на телефонни измамници:

КАК ДА РЕАГИРАТЕ:

  1. Незабавно позвънете на тел. 112 (избира се безплатно) или на телефона на полицейския си инспектор. Използвайте за това друг телефонен апарат, а не от телефона на който ви се обаждат измамниците. Ако не е прекъсната връзката от предишния разговор, при набиране на нов номер, отново ще се свържете с тях.
    2.Не съобщавайте на никого вашето име, адрес, данни от банкови карти или сметки.
    3. Свържете се с близките си или ако не успеете на момента се обадете на доверени приятели или съседи.
    4.  НЕ ДАВАЙТЕ ПАРИ НА НИКОГО ПОД КАКВАТО И ДА Е ФОРМА, НЕ ХВЪРЛЯЙТЕ ПАРИ ИЛИ ЦЕННОСТИ ПРЕЗ ПРОЗОРЦИТЕ ИЛИ ТЕРАСАТА !!!
  2. Не се страхувайте ако започнат да ви заплашват, когато откажете да дадете спестяванията си !
  3. Служителите на полицията по никакъв начин няма да поискат от вас да им предоставите пари, ценни предмети и вещи, за да изпълняват служебните си задължения.

Ако все пак станете жертва на измама незабавно се обадете на телефона за спешни повиквания-112, като представите на дошлите полицаи максимално изчерпателна информация за случилото се.