Начало Култура Вечната Паша Христова, останала завинаги на 25 години, на 21 декември 1971...

Вечната Паша Христова, останала завинаги на 25 години, на 21 декември 1971 г.

СПОДЕЛИ
restorant

Паша Христова загива когато е само на 25 години. Тя е родена на 16 юли 1946 г. в София, като рожденото й име е Парашкева Христова Стефанова.

„Една българска роза“ на Паша Христова  е обявена за песен на столетието.

На 21 декември 1971 г., малко преди полунощ, при самолетна катастрофа загива любимката на българската естрада Паша Христова.

При излитане самолетът прогресивно се накланя наляво, лявото полукрило удря пистата, самолетът завива наляво и рухва на земята. От удара единият двигател се откъсва и машината избухва в пламъци.

От 73 души на борда загиват 32, като сред тях е 6-членният екипаж. Спасяват се част от пътуващите в задната част на самолета – Борис Годжунов е със счупени крайници, а Янка Рупкина получава с леки изгаряния. Сред оцелелите са командирът и механикът на резервния екипаж, който трябва да върне самолета.

 

Репертоарът на Паша Христова е пъстър – балади, популярни песни, версии на фолклорни песни, джаз пиеси, политически песни

За своите пет творчески години Паша Христова записва около 60 песни за фонда на Радиото, Телевизията и Балкантон. Печели международна слава и много награди от конкурси, между които награда на фестивала „Златният елен“ в Брашов, (Румъния), първа награда за изпълнение заедно с Мария Нейкова и Мими Иванова в „Яворова пролет“ на радиоконкурса „Пролет“. През 1970 г. се представя на фестивала „Златният Орфей” и получава голямата награда за песента „Повей, ветре“ и първата награда за „Една българска роза“. През 1971 г. получава Голямата награда за изпълнители на Международния фестивал в Сопот (Полша) за песента „Ах, този дивен свят“. Това е едно от най-големите международни признания за български поп певец.

Паша Христова и нейните песни не са забравени и до днес.

Паша Христова посмъртно е удостоена със званието „заслужил артист“, а през 2000 г. песента ѝ „Една българска роза“ е обявена за песен на столетието.