Начало Бизнес Веселина Ралчева: Основен проблем в земеделието в момента е ликвидността

Веселина Ралчева: Основен проблем в земеделието в момента е ликвидността

СПОДЕЛИ

Най-големи трудности по време на пандемията изпитват пазарите на преработена продукция и козметика, където сривовете достигат до 80%.Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Веселина Ралчева, собственик на семейна биофирма „Ина“, Панагюрище и член на управителния съвет на асоциация „Биопродукти“. Миналата година Ралчева бе отличена с приза биопроизводител на 2019 г.

Тя обясни, че основен проблем в земеделието в момента е ликвидността, тъй като се бавят редица плащания, а доставките са затруднени.

По думите на Ралчева при високия клас парфюми основният канал за търговия сега е онлайн, което до известна степен е помогнало на индустрията да се задържи на повърхността.

„Тенденцията върви към това електронната търговия да замени покупките във физическите магазини, засега обаче не би могла да го направи“, посочи тя.

Ралчева обясни, че към момента субсидиите и плащанията по Covid мерките идват навреме, но това, което доста се бави, е разплащането и комуникацията с бенефициентите по различни инвестиционни мерки.

Гостът подчерта още, че преработващата индустрия в България трябва да се разшири, тъй като в момента страната ни е нетен износител на суровини, които се връщат тук пакетирани и с висока надценка, а печалбата остава в други държави.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.