Начало Бизнес Веселина Зумпалова – Ралчева: Нормалната изкупна цена на розовия цвят е около...

Веселина Зумпалова – Ралчева: Нормалната изкупна цена на розовия цвят е около 3 лв

СПОДЕЛИ

Розоберът у нас е под въпрос. Стотици тонове розов цвят безвъзвратно капят в масивите на Стрелча. Вместо да потегли към розоварните, 50% от продукцията в съседния ни град ще изгние по полето. Причината – тази година предприятията у нас ще могат да обработят само една трета от реколтата, тъй като в складовете има залежала готова продукция от миналата година, която не могат да продадат.

По горещата тема разговаряме с Веселина Зумпалова – Ралчева –  управител на „Ина” ЕООД и основател и член на УС на Българска асоциация „Биопродукти”. Носител е на приза „Биопроизводител на 2019 година“. Семейната фирма „Ина“ се занимава с отглеждане по биологичен начин на рози, лавандула и зеленчуци, а в собствената дестилерия на фирмата се произвеждат биологично сертифицирани розово и лавандулово масло и биокозметика. 

Г-жо Ралчева, в края на април вие прогнозирахте катастрофален срив на изкупната цена на розовия цвят този сезон – около 70-80 ст. за килограм. Прогнозите ви почти се сбъдват.

Тази цена, която съм споменавала в интервю, се отнасяше за брането на розовия цвят, а не за изкупуване на розов цвят. В интерес на истината не съм очаквала чак толкова голям спад на цената, която сега е  1,50 лв/кг за конвенционален розов цвят. Това е действително катастрофален срив и напълно неприемлива цена за розопроизводителите. Въпреки, че цената за бране на розов цвят също спадна (тя беше 1.00 лв/ предходни години, сега е 0,80 лв/кг), при розоберът има и допълнителни разходи – за организация, транспорт, осигуровки при наети работници, така че цената на самото прибиране на розовия цвят отново достига 1.00 – 1.10 лв/кг. С останалите 40 ст. няма как да се покрият разходите на производителите през цялата година, а какво да говорим за евентуална печалба – доход, на който много семейства разчитат.

Какви са причините за този срив?

Причините са коментирани още миналата година. Най-общо казано – свръхпроизводство на розов цвят. В търсенето и предлагането на стоки винаги действа принципа на махалото – когато има необоснован скок на цената, следва срив. Преди години розовият цвят достигна невероятни нива от 5.00 лв/кг. Тогава пазарите почти отказаха да приемат розово масло на космически цени от 10 000 евро/кг. В последните три години бяха създадени хиляди декари нови насаждения – както от дребни земеделски производители, така и от голяма част от фирмите, притежаващи дестилерии. При създалата се истерия за доставка на розов цвят, повечето фирми преработватели решиха да постигнат известна независимост, като създадат свои розови градини. В интерес на истината – това беше и нашето решение. През последните 3 години ние създадохме над 300 дка нови розови насаждения. И в момента, в който се достигна свръхпредлагане на цвят и изключително свито търсене на розово масло в контекста на световната пандемична криза, естествено повечето дестилерии решават да преработят само своя розов цвят или силно да свият количеството изкупуван цвят. Всичко това влияе на цената и доведе до този срив.

– Каква е според вас нормалната изкупна цена на розите?

Казвала съм неведнъж – около 3.00 лв е нормална цена, при която може да има баланс по веригата. Надявам се да сме в най-ниската точка на кризата на розовия пазар и през следващите години нещата да се балансират и да достигнат постепенно подобни нива.

 – Как кризата, предизвикана от COVID-19 пандемията ще се отрази на цената на розовото масло?

Към момента има застой на пазара. Розовото масло е съставка в луксозната парфюмерия и козметика. Очаква се кризата да се отрази най-силно на луксозните стоки, на продуктите от висок ценови клас. Така че няма сигурност кога и как ще бъде реализираното произведеното тази година розово масло. Не е тайна, че има останали количества масло и от миналата година, и това още повече затруднява пазара. Ще видим как ще се развият нещата. Все пак пандемията още не е преминала и е в разгара си в страни като САЩ, които са сериозни потребители. Така че прогнозите са много трудни.

Какви са актуалните към момента цени на розовото масло?

Трудно е да се каже. В момента просто няма търсене. Цените най-вероятно ще са по-ниски от миналогодишните, които бяха на нива 6 -7 хлд евро/кг., но никой не би се наел с прогноза към този момент.

– Как ще коментирате факта, че към момента няма предложени мерки, които да са приложими към земеделските стопани и берачите на розов цвят?

Имаше обещание от страна на Минисъра на земеделието г-жа Танева, че розопроизводителите ще са едни от първите, които ще получат подпомагане по т.нар мярка COVID-19,  която се очаква да компенсира засегнати стопани. Правилата за подобно подпомагане, както и конкретните механизми и размери, ще се коментират след приключване на кампанията. Когато стане ясен размерът на спад на доходите на фермерите, отглеждащи рози.

– Смятате ли, че новият Закон за маслодайната роза ще промени в по-добра посока розопроизводството?

Да, за мен Законът е добра стъпка. Проблем е, че неговото приемане и начало на действие съвпадна от една страна със този очакван срив на розовия пазар, а от друга – със съвсем неочакваната пандемия, която промени целия свят и неминуемо ще се отрази на всички пазари. Така че ще е много трудно да се оцени действието му на този етап. В дългосрочен план обаче очаквам да се въведе ред в сектора, да се изсветли, да се гарантира качеството на българското розово масло и да си върнем завоюваните позиции.

 – Как кризата се отрази конкретно на вашия бизнес? Как се справяте?

Като всички, така и ние срещаме сериозни трудности в този момент. Розоберът и кампанията по преработка е свързан с наемането и организирането на работния процес на много хора. В този момент предизвикателствата за подобна организация са големи. Като допълнение тази година природата до момента отново не е благосклонна. Необикновеният студ задържа цъфтежа на розите. Разполагаме с много работници, които обаче не могат да уплътнят работния си ден и да изработят договорените надници. Това налага да реорганизираме процеса като ги насочим и към обработката на био плодове и зеленчуци, които компанията също отглежда.

Надяваме се пазарът на биологични продукти, и конкретно на биологично розово масло, да не претърпи такъв срив като този на конвенционалните, което не веднъж ни е спасявало. Все пак ние имаме стабилни партньори през годините. Освен това успяхме да развием пазар и за крайни продукти – флорални води и други козметични продукти на основата на етеричните ни масла.

Надяваме се също на постепенно нормализиране на обстановката както в България, така и в света.

Не ми се иска да се оплакваме, защото все пак имаше много по-засегнати бизнеси от кризата.Кризата с COVID 19 трябва да бъде осмислена, и то съвсем не само от медицинска гледна точка, и да се надяваме да донесе промени в световен план в положителна посока към едно по-малко консуматорско, по-отговорно и по-хуманно общество.