Начало Култура Викторина “Мой роден край, райска градина” организираха ученици от ПГИТМТ (ВИДЕО)

Викторина “Мой роден край, райска градина” организираха ученици от ПГИТМТ (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Викторина “Мой роден край, райска градина”, по проект “Твоят час”, организираха ученици от ПГИТМТ-Панагюрище, с участието на ученици от група “Опознай родния край” и театралната група с ръководител Екатерина Филипова.

Викторината се проведе на 14 юни в двора на Историческия музей, а гости на събитието бяха правнукът на Райна Княгиня – поетът и художникът Асен Дипчев и народният изпълнител Володя Стоянов.

Ще проведем надпревара, не състезание, защото за любовта към родния край състезание не може да има„, заяви г-жа Елисавета Георгиева при откриването на културното събитие.

Отборът „Красен”, с капитан Лъчезар Ковачев, беше подкрепен от Соня Гарчева, а отборът „Мерул”, с капитан Цветослава Грозданова, получи подкрепа от Таня Симеонова. Двата отбора се състезаваха в четири кръга, като показаха задълбочени знания за родния край и любов към „всичко българско и родно„.

Журито, оценяващо отговорите на двата отбора, беше в състав от Соня Чардакова и Тинка Стефанова.

Отборът „Красен“ спечели викторината, като разликата с „Мерул“ беше една точка.

По време на викторината се проведе и игра с публиката, която също показа знания, а всеки верен отговор бе възнаграден с българското знаме.

С рецитали се включиха и Мартин Предьов, Недьо Кроснаров, Петър Василев, Габриела Карабойчева, Светлана Симеонова, а Цветослава Грозданова, Маргарита Илиева, Ивелина Белижка, Габриела Панайотова и Габриела Богоева, облечени в народни носии, извиха кръшни хора.

Днес най-важното е какво казват тези млади хора. Техният глас се чу и те се произнесоха ясно и категорично, че са истински българи, знаят и обичат родния си край, неговата история и надявам се, че ще живеят и работят за неговото бъдеще„, сподели Асен Дипчев, като връчи на участниците знамена.

Благодаря ви за честта да присъствам на това събитие и да стана свидетел на знанията, които показаха тези деца„, сподели и народният изпълнител Володя Стоянов и допълни, че винаги застава зад такива каузи и подкрепя „една българска, която тепърва ще бъде оценена във времето – Елисавета Георгиева“.

Володя изпълни и едни от най-емблематичните си песни.

По време на викторината Елисавета Георгиева направи отчет за изминалата дарителска година. Първият етап е бил посветен на Васил Левски, вторият на Райна Княгиня и третият на Сава Радулов. За Левски и за Райна Княгиня са събрани общо 201 знамена, 686 лева и с тази сума, заедно с дарителска помощ, са закупени знамена за над 2000 лева. Третият етап от дарителската кампания, който е посветен на Сава Радулов, все още продължава. Общата събрана сума в Панагюрище е 74 лева, като се очаква и дарение от 200 лева.

Сумата, която Елисавета Георгиева ще получи от проекта „Твоят час“, също ще дари за благотворителна кауза, защото според нея „когато приканваш някого да дари, трябва да го направи от сърце, а ти самият трябва да бъдеш и за пример„.

Пълния отчет от дарителската кампания вижте във видеото:

СНИМКИ ТУК