Начало Любопитно Вижте 20 от най-необикновените плажове по света

Вижте 20 от най-необикновените плажове по света

СПОДЕЛИ

Една от най-ярката разлика в много от тези плажове, е различният цвят на пясъка. Той обикновено се образува от това, до което вълните се докосват непрестанно. Например камъни, раковини, корали или стъкло. Редките зелени плажове могат да съдържат оливин, появил се вследствие на вулканично изригване. Черните обикновено се формират от вулканични останки. Розовите плажове на Бермуда пък са оцветени от това, което е останало от коралите.

Насладете им се!

Уникалният стъклен плаж в Калифорния


Снимка: неизвестен автор


Снимка: digggs

Някогашното градско сметище се е превърнало в блестящо на слънцето съкровище в северна Калифорния. До края на 60-те години жителите на Форт Браг изхвърлят отпадъците си от скалите, направо в морето. И така, няколко десетилетия по-късно, морските вълни превръщат счупените стъкла от автомобилни стопове, бутилки от парфюми, шишета бира и много други стъклени отпадъци в обли стъклени камъчета с най-различни цветове и форми. Този плаж има най-високата концентрация на стъкло в целия свят. За съжаление, не може да си вземете сувенир за вкъщи, защото мястото е в защитения парк МакКерихер.

Скритият плаж в Мариета, Мексико


Снимка: dailymail.co.uk


Снимка: Мигел Наранжо

Смята се, че този плаж в Мексико се е образувал, след като местното правителство е използвал необитаемото място за тестове на различни оръжия в началото на XX в.

Плажът в Малдивите, който прилича на звездно небе


Снимка: Уил Хо


Снимка: Уил Хо

Светлините на този плаж в Малдивите са вследствие от микроскопични биолуминисцентни фитоплакнтони, които светят, когато бъдат „възбудени“ от разбиващите се вълни.

Плажът на катедралите, Рибадео, Испания


Снимка: imgur

Невероятните образования, наподобяващи арки на катедрали, се е образувал от разбиващите се в него вълни в продължение на хиляди години.

Розовият плаж, Бахамите


Снимка: greenglobe.travel


Снимка: luxuo.com

Екстремни самолетни приземявания край плажа Махо, св. Маартен


Снимка: Бени Зенг


Снимка: Кент Милър

Необичайното на този плаж е, че се намира до летище. На всеки половин час, буквално на ръка разстояние, над посетителите на плажа прелита самолет. Само тесен път разделя плажа с едно от най-натоварените летища в източните Кариби. Топлината и силната въздушна струя от самолетите се стоварва всеки път върху плажуващите. Така че, помислете добре, преди да стягате багажа за това място.

Йокулсарлон, Исландия


Снимка: Маниша Десай


Снимка: D-P Photography

Черният вулканичен пясък на този исландски плаж контрастира по един особено красив начин с белите и прозрачни късове лед.

Камъните Моераки (драконовите яйца) на плажа Коекохе, Нова Зеландия


Снимка: Гералд Гуерубин


Снимка: Фаркул Дж.


Снимка: arikairflight.blogspot.com

Структурата им е седиментен камък, образуван в продължение на милиони години чрез наслояване на различни минерали върху останки от черупки на изкопаеми, кости и парчета дърво. Тези камъни са обект на изследване от учени, които съвсем ясно са установили наличието на перфектно запазени скелети от костенурки, някои изчезнали видове като плезиозаври и морски червеи. Размера им е различен, като някои достигат до над 3 метра в диаметър и имат визията на черупка на костенурка. Това е така, защото по тях има пукнатини, които са запълнени с жълт калцит.

Името им в превод от езика на маорите означава „сънливо небе“. Според тяхна легенда камъните произлизат от първите им предци, който пристигат по тези земи с голямо кану на име Araiteuru. За съжаление то е потопено от три големи вълни в близост до Матакаеа. Оцелелите хора се превърнали в планина разположена наблизо, а останките от кануто – в камъните Моераки.

Зеленият плаж в Куру, Френска Гвиана


Снимка: Ария Бели


Снимка: paradisepin.com


Снимка: Марк Ритър

Необикновеният зелен цвят на този хавайски плаж се дължи на минерала оливин, който се е образувал от охладената в морето лава.

Пътят на Великана, близо до Бушмилс, Северна Ирландия


Снимка: Михаел


Снимка: Стефан Клоп

По крайбрежието на Северна Ирландия се спускат повече от 38 000 базалтови колони, които като огромна магистрала-трамплин изчезват в морето. Вулканичните изригвания са оставили след себе си перфектно оформени шестоъгълници, групирани в клъстъри като пчелна пита. Според легендата войнът-гигант Фин МакКул построява „пътя“, за да премине през морето и да се изправи срещу шотландския си съперник Бенандонер. Но очевидно и Бенандонер има същата идея, защото подобни базалтови колони има и на шотландския остров Стафа.

Плажът с черен пясък Пуналу, Хаваи


Снимка: hawaiitopten.com


Снимка: poco a poco

Образувал се е от базалтова лава, която избухва, когато се влее в морето и започва рязко да се охлажда.

Червеният плаж, Рабида, Галапагос


Снимка: неизвестен автор


Снимка: Робърт Петернел

Образувал се е вследствие на оксидацията на богатите на желязо залежи на лава. Възможно е също така цветът да се дължи на кораловите седименти.

Плажът на раковините, Шарк Бей, Австралия


Снимка: australiascoralcoast.com

Водата тук е много солена и в нея не се въдят никакви хищници, които да застрашават мидите и те се размножават необезпокоявани.

Лилавият плаж Пфайфър, Калифорния


Снимки: Том Грубъл / dfmead


Снимка: irene joy

Лилявият пясък в този плаж (който се среща на на отделни места) се е образувал, когато залежите на манганов гранат в близките хълмове е еродирал в морето.

Пещерният плаж в Алгарве, Португалия


Снимка: Бруно Карлос

Крайбрежието е богато на варовик. Той лесно еродира и образува подобни забележителни морски пещери като тази.

Плажът на скалните рисунки в Аляска

Плажът на скалните рисунки в Аляска носи името си заради 40-те каменни гравюри, които красят крайбрежието му. Според изследователи рисунките по камъните са направени преди около 8000 години от местните тлингити. Издълбаните рисунки разкриват уникални лица, спирали, птици, сьомга, китове убийци и още много други. Те са видими само при отлив. Някои от тях се виждат най-добре при изгрев и залез слънце, а други когато са прясно намокрени.

Брегът на горещата вода, Короманделския полуостров, Нова Зеландия

В уикендите при отлив Брегът на топлата вода се превръща в спа. Посетителите на плажа си изкопават малки басейнчета, които се пълнят с топла минерална вода. Колкото и да е странно, пейзажът се изпълва с хора, лежащи в изкопаните си дупки, вместо да се потопят в морето, което е точно срещу тях. Няколко часа по-късно приливът заличава всичко.

Бърд Айлънд бийч, близо до Сънсет бийч, Северна Каролина

На необитаем плаж в Брунсуикските острови, на 30-минутна разходка от цивилизацията се намира малка черна пощенска кутия. Когато през 1981 г. се появяват предложения за застрояване на местността, местен жител поставя пощенската кутия, заедно с листове, химикал и призив за спасяване на мястото. И това проработва. Написаните на ръка писма спасяват мястото и статуса му на резерват. Дори след като островът е спасен, писмата продължават да се появяват. Днес мястото все още се посещава от туристи, които пишат писма за своите мечти и желания и ги пускат в пощенската кутия.