Начало Здраве Вижте къде и откога ще влизаме със сертификат

Вижте къде и откога ще влизаме със сертификат

СПОДЕЛИ

На входа на ресторантите, театрите, футболните стадиони и конгресните зали посетителите ще трябва да покажат ковид сертификат или да си направят тест, ако даденото място работи на 100%. Идеята е мярката да бъде приложена още следващия месец, обясни пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той обаче уточни, че мярката няма да е задължителна за всички заведения, а само за работещите с пълен капацитет.

„Предстои да обсъдим не само със заведенията и туризма, а и с други сектори, които искат да работят по този начин. Това са културни, спортни мероприятия, конферентни мероприятия, ако за тях е приемлива мярка и също са съгласни. Хубаво е да въведем мярката не, когато сме в разгар на четвъртата вълна, защото сме в най-тежката ѝ фаза, а когато достигнем максималните ѝ стойности и започне лек спад. Моята надежда, че сегашната заповед важи до 30- октомври и ако успеем да се договорим с всички сектори дотогава, мярката може да влезе със следващата заповед”, заяви той.

Това се прави, за да могат хората с COVID сертификат да имат пълна свобода на предишния си живот и да могат да посещават културни и спортни събития, да ходят на  заведения, театър. „Тази практика не е измислена от нас, ясно е, че това е пътят, по който ще вървим. Лошото е, че в западните страни при 80-90% имунизирани, това важи за цялото общество.

В крайна сметка това е начинът да покажем как можем да излезем от тази криза”, обясни здравният инспектор. Според него основната цел на тази мярка е да не пречи на нормалния живот и на икономиката.

Мярката не е задължителна и ще важи за заведения, в които персоналът също е напълно ваксиниран. Организацията трябва да бъде задължение на собствениците. Те могат да наемат допълнителен персонал за тестването или посетителите сами да ги правят.

Все още не е ясно обаче кой ще плаща за тях. „Всичко ще се плаща – дали част от държавата, част от собственика, част от човека, който желае да влезе, е друг въпрос. Зависи как го организираме. Опитваме се дадем възможност на хората, които не искат да имат ограничения, да дадем този шанс”, разясни доц. Кунчев.

„Ако ние не увеличим процента на ваксинираните, ще имаме много други проблеми, не само ходенето по заведения. Ще имаме проблеми и с туристическия сезон, и с организирането на каквито и да е мероприятия. Все по-често ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи”, добави той.

Според него не е необходим локдаун, въпреки че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна. „Не мога да кажа кога ще достигнем пика. Ако сравняваме с първите три вълни, според мен сравнително бързо се достига до максимума. 3-4 седмици има покачване, след това плато и спад. Надявам се това да е в рамките на октомври. Дали ще е така, няма как да знаем”, подчерта той.