Начало Местна власт Вижте как в Стрелча отбелязаха празника си

Вижте как в Стрелча отбелязаха празника си

СПОДЕЛИ
Поколения наред стрелчани приемат Илинден като свой празник. В навечерието му предците са приготвяли празничния гювеч. Натоварвали ли са талигите, подготвяли са кочиите  и сред гости и роднини от близо и далеч са отдавали почит на светията в едноименната местност – „Свети Илия”. В  наши дни Стрелча продължаваме традицията за почитане на Илинден като празник на града в неговия осъвременен вид.
Последната събота на м. юли, в дните между 20 юли и 2 август – Илинден по стар и нов стил, е начинът, по който Стрелча обединява минало и настояще и отправя поглед към бъдещето.
На 28 юли 2018 г. се проведе поредния Празник на град Стрелча. Първата част на деня бе посветена на спортни събития, които бяха организирани в Спортния комплекс. От 10.00 часа започна станалия вече традиция плувен турнир за деца.
 В късния следобед започнаха традиционните илинденски борби, които от години привличат много участници от Стрелча и региона.
Начало на официалната част и празничната концертна програма бе дадено в 20.00 часа на площад „Дружба”. Гости на Празника на град Стрелча бяха Посланикът на Държавата Кувейт в България – Негово превъзходителство г-н Якуб Ал Атиики, г-жа Надя Клисурска – народен представител, г-н Валентин Йовев – заместник-министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, г-н Румен Петков – председател на политическа партия АБВ, г-жа Нина Димова – председател на Общински съвет – Ракитово, г-н Петко Шотлеков – началник на Районно управление на полицията – Панагюрище и др.
Традиционно бяха раздадени почетни грамоти и парични награди на най-възрасния и най-младия жител на Стрелча. За 2018 г. това бяха 96-годишната Донка Иванова Илиева и родената на 11.07.2018 г. Ясемин Илиева Смиленова – само на 17 дни.
Още две награди увенчаха тазгодишния празник. В рамките на „Детско лято – 2018-та” със съдействието на обществените възпитатели от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в навечерието на празника бяха организирани два конкурса за деца: шахматен  и за рисунка на тема „Моят град”.
Първо място в конкурса за рисунка бе присъдено на Петя Маркова, а в оспорвания шахматен турнир победител стана Александра Маринова.

Празничната програма започна с детски вокални изпълнения, подготвени от НЧ „Просвещение – 1871” и ръководител г-жа Стефка Стефанова. Вълнуващото начало на детското творчество бе продължено с майсторските изпълнения на танцов ансамбъл „Чудесия” към Младежки дом – Пазарджик с ръководител г-жа Таня Димитрова.