Начало Здраве Вижте кой и кога ще може да получи направление за PCR тест

Вижте кой и кога ще може да получи направление за PCR тест

СПОДЕЛИ
пневмонията

Ако пациент има положителен антигенен тест, той не може да получи направление за PCR. Ако обаче пациент има симптоми и му се назначи тест – PCR, а той пък се окаже негативен, след време при проява на симптоми, отново може да му бъде назначено изследване с PCR – за това няма ограничения.

Направленията ще бъдат издавани и се издават на хора, които са със симптоми. За издаването на електронно направление е необходимо човек, който има съмнения за коронавирус, да се обади на личния си лекар, който, след като прецени състоянието, му изпраща по електронен път код за дадена лаборатория,с който може да се изследва безплатно за COVID-19.

Ограниченията са само за пациенти, които са положителни с антигенни тестове. На база на положителен антигенен тест пациентът има право на болничен, той се лекува по предписание на лекаря си, но няма право на безплатен PCR. От Българския лекарски съюз се опитаха да спорят с НЗОК, за това че има неравнопоставеност между тестовете – при карантината на контактни лица, но не успяха да се наложат.

Ако пък пациент сам си е направил тест за PCR и той е бил положителен, също няма право да получи направление за тестване от личния си лекар, при евентуални съмнения за повторно заразяване.

След положителен PCR, назначен от лекаря, обаче също не може да му бъде назначен втори след 14 дни, за да се разбере дали се е изчистил от вируса.

Това, което е важно да знаят пациентите, е че лекарите имат възможност да издадат електронно не само направление за PCR, ами и за пълна кръвна картина, утайка, C – реактивен протеин, диференциално броене и рентгенова снимка. Ограничение в тези изследвания също няма. Например, човек боледуващ от коронавирус, може да има нужда от няколко рентгенографии, за да можем да се проследи и установи как се развива болестта. Тези изследвания се издават електронно, ако пациентът има нужда от такъв тип диагностика. Това е крачка напред в навременната грижа.

Важно е пациентите да знаят, че ако в аптеката не откриват предписания им медикамент, заместител се заменя след консултация с лекаря, който го е предписал, а не по предложение на фармацевта, защото именно лекарят е човекът, който е запознат най-добре със състоянието на своя пациент.

За момента все още няма съгласие рецепти да се дават по вайбър, когато става дума за пациент под карантина.