Начало Политика Вижте новото правителство на Борисов

Вижте новото правителство на Борисов

СПОДЕЛИ
restorant

boiko_borisov1ГЕРБ представи проектокабинета „Борисов“ 3, който ще бъде гласуван от парламента утре.

Новият стар премиер Бойко Борисов ще има четирима вицепремиери, сред които са двама от лидерите на коалиционния партньор Обединени патриоти. Някои от предишните министри на Борисов запазват постовете си, други са с променени ресори, а трети излизат от МС.

Предизвестени изненади са назначаването на Цецка Цачева за правосъден министър и отсъствието на досегашния културен шеф Вежди Рашидов.

Ето какъв е съставът на новия кабинет:

Министър-председател за трети път в политическата си кариера ще е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Под него ще има четирима вицепремиери.

Заместник на Борисов отново ще бъде Томислав Дончев. На този етап изглежда Дончев ще е без портфейл. В предишното правителство на ГЕРБ той отговаряше за еврофондовете.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов става зам.премиер, като ресорите му ще бъдат икономическата и демографската политика.

Колегата му от ВМРО Красимир Каракачанов ще бъде едновременно зам. министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната.

Предишният министър на правосъдието на ГЕРБ Екатерина Захариева става зам.премиер по правосъдната реформа и министър на външните работи.

Цецка Цачева
Цецка ЦачеваИзточник: БГНЕС

На нейно място съдебен министър става Цецка Цачева. Неуспешната кандидатура за президент на ГЕРБ получава пост в правителството, след като не успя да влезе в настоящия парламент като депутат.

Министър на финансите ще бъде Владислав Горанов, който заемаше този пост и в предишното правителство на Борисов. Освен него начело на ведомствата си се връщат транспортният шеф Ивайло Московски, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова и на спорта Красен Кралев.