Начало Култура Вкусен и ароматен празник на шарената сол в Бъта

Вкусен и ароматен празник на шарената сол в Бъта

СПОДЕЛИ

След прекъсването миналото лято, колоритният Празник на шарената сол се завърна с деветото си издание. В неделя /18 юли/ площадът на село Бъта се изпълни с пъстри сергии, на които майстори показаха не само приготвената по свои уникални рецепти подправка, но и ред други кулинарни изкушения. По традиция празникът се организира от местното читалище „Никола Вапцаров“ заедно с кметството в Бъта и Община Панагюрище.

Кулинарният конкурс бе в три категории – за най-вкусна и красиво поднесена шарена сол, най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие и най-красиво подредена маса с приготвени ястия. Професионално жури оценяваше качествата на вкусотиите и наградата за . Наградите в две от категориитe – най-вкусно приготвено ястие и най-вкусна и красиво поднесена шарена сол спечели читалище „Отец Паисий“ в село Лесичово.

Доброто настроение се поддържаше от талантливи фолклорни състави.

Панагюрският край се слави не само в страната, но и отвъд границите й с много неща, но шарената сол е една от запазените марки на този район. Бътовци имат свои тайни за приготвянето на вкусната подправка. Някои слагат препечени тиквени семки или нахут, счукани на ситно или смлени. Други – царевица. Най-умелите майстори пък ползват царевица за пуканки, а тънкостта е да я препекат така, че да може да се счука на брашно или смели, но да не се спука и разпери. Любителите на пикантното прибавят люти пиперки – пак смлени на прах.