Начало Общество Влага и плесен в приземния етаж на Музея след ремонта

Влага и плесен в приземния етаж на Музея след ремонта

СПОДЕЛИ
restorant

10

Влага и плесен са превзели приземния етаж на Градския исторически музей, където в момента се намира археологическата сбирка. Новоремонтираният със средства по проекта „Панагюрище-столица на свободата“ музей и неговите зали бяха представени днес на медиите, но неприятната изненада на долния етаж до голяма степен развали  чудесното общо впечатление от иначе много добре аранжирана археологическа сбирка. Внимателен поглед отблизо ясно фиксира бледозелените петна от плесен, избили по таблата във витрините. По стените ясно се виждат петна от влага, а миризмата на мухъл се долавя, въпреки отворените врати, за да циркулира въздухът. И преди ремонта това помещение беше влажно, но след ремонта влагата се увеличи двойно – сподели с притеснение пред ПИА директорът на музея д-р Атанас Шопов. Замервания със специален уред показали 95% влажност на въздуха. На въпрос на ПИА не е ли резонно фирмата – изпълнител на обекта да бъде задължена да свърши работата си както трябва, ръководителят на проекта Велко Сапунджиев обясни: „Фирмата няма вина, тя е изпълнила това, което е било по проект. Проблемът е, че тук не са правени геоложки замервания.“ По проекта няма предвидени средства за отводняваща технология, така, че кога, как и на каква цена ще се осигури нормална среда за експозицията, тепърва ще мислят и търсят средства ръководството на музея и общината. Междувременно, след официалното представяне на ремонтирания музей, тези от археологическите експонати, които биха могли да бъдат повредени от плесента, ще бъдат прибрани,  а на практика целият приземен етаж ще остане временно неработещ, докато се намери решение на проблема.

Наред с безспорно добре изглеждащите зали в музея, наблюдателните забелязаха и някои недотам приятни детайли. Оказа се, че в 21 век, в ерата на високите технологии, осветлението във витрините се включва не от копче или ключ, а с …щепсел, който недискретно се белее в коридора на втория етаж. Пак там, в близост до парапета,  е едната от общо трите огромни висящи бели лампи, в която със сигурност ще се приютяват мухи, комари, а и най-вероятно всякакви боклуци. Но това не е най-големия проблем, предвид факта, че  кабелите на осветителното тяло са буквално на една ръка разстояние. От разговора със Сапунджиев стана ясно, че най-вероятно ще се търси друго решение за осветителните тела.