Начало Общество Внимание: Опасни Е-та в боите за яйца.

Внимание: Опасни Е-та в боите за яйца.

СПОДЕЛИ
restorant

Покрай наближаващите празници на пазара се появяват все повече багрила за великденските яйца. Ако не бъдем бдителни можем да купи истинска отрова. От БАБХ следят зорко за качеството на стоките, но е добре и всички ние да сме добре информирани за състава на избраната кутия с боички, пише marica.bg. Най-важното е да проследите колко и какви са Е-тата изписани на гърба на продукта. Добър вариант е да заложим на естествените багрила – коприва за зелено, куркума за жълто, цвекло за червено.

Не забравяйте, че цената не е водеща в качеството на боята за яйца.

Ето за кои опасни Е-та трябва да следим в етикетите:

Е 102 – тартразин: може да провокира астматични пристъпи и всякакви алергични реакции. Свързва се и с развитието на тумори на щитовидната жлеза.

Е 110 – сънсет жълто: може да предизвика уртикария, запушен нос, други алергии, изпотяване, хиперактивност, особено при децата, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса.

Е 122 – кармоизин: води до хиперактивност, както и до астматични пристъпи и алергични реакции. С него се боядисват най-много яйца – червените.

Е 131 – патент синьо: може да наруши работата на органите на стомашно-чревния тракт, да предизвика алергия, екзема, задух.

Е 133 – брилянтно синьо: може да предизвика астматични пристъпи при хора с астма и алергични реакции, особено при хора, които са чувствителни към аспирин.