Начало Военни новини Войната в Украйна: Гори нефтено съоръжение край Киев; Сражения в центъра на...

Войната в Украйна: Гори нефтено съоръжение край Киев; Сражения в центъра на Харков

СПОДЕЛИ

Руската агресия срещу Украйна започна и официално в ранните часове в четвъртък. Тя обхваща не само сепаратистките региони Донецк и Луганск, но и цялата територия на бившата съветска република.

Руските сили започнаха своята инвазия с ракетни и въздушни удари по украинската военна инфраструктура, включително летища, военноморски бази и противовъздушна отбрана. Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна обяви военно положение и призова всички граждани да защитят страната.

В момента основното направление на руската атака е към столицата Киев, като боеве вече се водят в крайните квартали на града. Целта очевидно е демократично избраното правителство на страната да бъде свалено по най-бързия начин и заменено с прокремълски марионетен режим.

27.02
09.30
Четвъртата нощ от руската инвазия: обобщение
Започнало е изключването на водещи руски банки от системата за международни разплащания SWIFT.
Въпреки очакванията, през тази нощ Киев не е бил подложен на тежък обстрел с ракети и бомбардировки.
Ракета е ударила голямо петролно съоръжение във Василкив – градче край Киев. Хората са били пrиканени да не отварят прозорци заради задушливия и потенциално токсичен дим.
Според украинските власти руските войски са навлезли с лека техника в централните части на Харков, който е втория по големина град на страната. В момента там се водят улични боеве. Украйна твърди, че руснаците са взривили голям газопровод край града.
Руската армия претендира, че е обкръжила „напълно“ два големи и стратегически важни града – южния Херсон и югоизточния Бердянск.
Украинското население е започнало да демонтира пътните знаци и да заличава маркировките по пътищата, оставени от руските сили, за да го обърка и да забави настъплението им.

2:30 Петролно депо близо до Киев беше ударено като част от засилените удари по столицата
Петролно депо на 40 км. от столицата бе ударено, като димът от него е токсичен и ще навреди на милионния град.

26.02

23.15
НАТО ще разположи зенитни ракети Patriot в Словакия
Новата батальонна бойна група на НАТО, която ще бъде разположена в Словакия, ще бъде оборудвана с мобилни зенино-ракетни коплекси Patriot (с радиус на действие до 160 км.), е съобщил днес военният министър на страната Ярослав Над. Това е важен стратегически ход на алианса, тъй като страната се намира в непосредствена близост с югозападната част на Украйна. Така съюзническата противовъздушна отбрана на практика ще може покрива и териториите на няколко украински окръга като например Задкарпатия, Ивано-Франкивск и Лвов. Бойната група в Словакия ще с численост около 1500 души и бъде съставена основно от военнослужещи на германската и холандската армия.

22.15
Роман Абрамович отстъпва управлението на „Челси“
Роман Абрамович, който е един от много близките до Владимир Путин олигарси, базирани в Лондон, реши сам да се оттегли от футболния клуб „Челси“. Той обяви, че прехвърля „управлението и грижата“ на отбора на фондацията „Челси“ – неправителствена организация, създадена през 2010 г. Това се случва няколко дни след като станаха известни документи на британското правителство, в които се казва, че на Абрамович трябва да се забрани да пребивава във Великобритания заради руската агресия в Украйна.

Абрамович е собственик на „Челси“ от близо 20 години. От „Челси“ също излязоха с позиция относно изявлението на Абрамович, в което се казва, че клубът не е за продажба, а Роман Абрамович все още е собственик. В последни дни се появиха информации, че са се появили потенциални купувачи на английския клуб.

20.30
Германия маха забраната за износ на оръжие за Украйна
Правителството в Берлин все пак е решило да преосмисли своята политика и да разреши износа на германско оръжие за Украйна. Това е кардинална и стратегически важна промяна, тъй като Германия е водещ производител на военна техника, но принципно отказва да го изнася в зони на активни военни конфликти. Според украинския президент Зеленский федералната република планира доставка на противотанкови гранатомети и нараменни зенитни ракети.

Настоящото премахване на забраната ще позволи не само на Германия, но и на всички страни, които използват нейно оръжие или бойни системи, частично базирани на нейни компоненти, да подкрепят официалната власт в Киев. На първо място това ще са 50 пускови установки Panzerfaust 3 и 400 реактивни противотанкови снаряда, използвани в момента от Нидерландия, която ще предостави и 200 щатски зенитни ракети Stinger. Преди няколко седмици подобна оръжейна доставка на по-стар модел германски артилерийски установки искаше да извърши и Естония и сега ще може да го направи.

 

20.20
Все повече европейски страни дават знак, че ще подкрепят изключване на Русия от SWIFT
Все повече европейски страни, сред които Франция, Италия и Унгария, а вероятно и Германия, дават знак, че ще подкрепят изключването на Русия от международната банкова система SWIFT. Италия би дала съгласието си за такава мярка като част от нов пакет санкции на ЕС, посочват от кабинета на премиера Марио Драги.

След телефонен разговор между украинския президент Зеленски и френския му колега Макрон Париж също каза, че подкрепя идеята за рестрикции спрямо SWIFT. В петък френският финансов министър Брюно льо Мер коментира, че страната не е сред тези членки на ЕС, които имат резерви относно въпросната мярка.

Германия би подкрепила налагането на „таргетирани и функционални“ рестрикции при използването на SWIFT от страна Русия, се казва в съвместно изявление на икономическия и външния министър на страната.

В събота унгарският външен министър Петер Сиярто увери, че Будапеща няма да блокира никакви санкции срещу Русия, включително тези по отношение на SWIFT. И допълни, че е „натъжен и шокиран“ от „изфабрикувани“ твърдения за обратното.