Начало Общество Връчиха поименната студентска стипендия “Проф. Марин Дринов” (ВИДЕО)

Връчиха поименната студентска стипендия “Проф. Марин Дринов” (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

img_8662

Тази година отбелязваме 178 години от рождението на проф. Марин Дринов.

Днес, 20 октомври, в къща музей „Проф. Марин Дринов“, честването на годишнината, по традиция, започна с обявяване на носителя на поименната студентска стипендия.

img_8671

Носител на Дриновската стипендия тази година е Станислава Георгиева Петкова – студент в Институт по мeждународен културен обмен към Университет Фундан, Китай.

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година по повод 170-та годишнина от рождението на бележития българин, чийто житейски път тръгва от Панагюрище. Средствата са подсигурени от „Асарел-Медет” АД по силата на дарителски договор, който се сключва между изпълнителния директор на дружеството и кмета на общината. Стипендията се присъжда всяка година на млад, талантлив и умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца.

Станислава е и възпитаничка на ОУ „Проф. Марин Дринов”.

Наградата получи нейната майка Марийка Гарноева. Тя изказа сърдечни благодарности от свое име и от името на дъщеря си.

Тържественото честване на 178-та годишнина от рождението на бележития панагюрец продължи в градския парк с песни и поднасяне на цветя и венци, а Недялка Ралчева, библиотекар в ОУ „Проф. Марин Дринов”, припомни едни от най – значимите моменти в биографията на възрожденеца.

img_8769 img_8736 img_8728 img_8717 img_8699 img_8690

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ТУК