Начало Здраве „Време е!“ – Световен ден за борба с туберкулозата

„Време е!“ – Световен ден за борба с туберкулозата

СПОДЕЛИ
Мотото на Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, през 2020 година е „Време е! – за свят без туберкулоза! Време е за действие!“. Целта е да се постави акцент върху неотложността да се действа по ангажиментите, поети за ограничаване на заболяването. Част от мерките, които здравните власти в цял свят предприемат са:
 
Разширяване на достъпа до профилактика и лечение;
Изграждане на достоверна база данни;
Осигуряване на достатъчно и устойчиво финансиране, включително и за научни изследвания;
Слагане на край на дискриминацията на болните от туберкулоза;
Насърчаване на справедливо и насочено към правата на болните отношение от страна на обществото.
В тази връзка лекарите, пулмолози, от отделението по вътрешни болести на МБАЛ „Уни Хоспитал“ се присъединяват към световната инициатива „FIND. TREAT. ALL. #ENDTB„, чиято основна цел е осигуряване на универсален достъп до профилактика.
„FIND. TREAT. ALL. #ENDTB“ призовава за бързи и мащабни действия за борба с туберкулозата, защото през 2016 година 10,4 милиона души се разболяват, но от тях само 6,3 милиона са официално съобщени на националните органи и докладвани на СЗО.
Това означава, че над 4 милиона заболели са били пропуснати от официалните здравни системи. Сред причините, които от „FIND. TREAT. ALL. #ENDTB“ посочват са слаби системи на здравеопазване, неравен достъп до здравни услуги, недостатъчен капацитет за поставяне на точна диагноза, недостатъчна ангажираност на общността. 
По данни на Световната здравна организация (СЗО) в резултат на глобалните усилия за борба с туберкулозата от 2000 година насам са спасили около 58 милиона живота. 
 
Открита навреме, туберкулозата е лечима, когато се провежда качествено лечение. В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулоза са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите.