Начало Общество Времето днес – сибирски студ и сняг. Оранжев код в цялата страна

Времето днес – сибирски студ и сняг. Оранжев код в цялата страна

СПОДЕЛИ

Оранжев код за силен сняг е обявен за цялата страна днес. За 8 области има предупреждение за ниски температури – Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово и Търговище.

Кодът за сняг и силен вятър е червен за областите Кърджали и Смолян.

Синоптичната обстановка в страната днес ще се усложни. Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. На много места валежите ще са значителни и ще се образува нова снежна покривка. Ще духа силен вятър от изток-североизток, с него ще продължи да нахлува студен въздух и ще има условия за виелици и навявания.

Температурите ще са без съществен дневен ход, от минус 9 – минус 7 в Западна и Централна България до 0 – 5 градуса на места в югозападните райони и по Черноморието, в София максималната ще е минус 5 градуса.

В планините ще бъде ветровито, студено и с валежи от сняг. Ще духа силен до бурен вятър от изток-югоизток. По високопланинските проходи ще има снежни виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 9, на 2000 метра – около минус 11 градуса.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи предимно от сняг. Ще духа силен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха: минус 1 – плюс 2 градуса.

Продължителността на деня е 11:05 часа.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца.

През следващите дни ще бъде много студено, като сутрин температурите ще са предимно между минус 10 и минус 15 градуса, на места и по-ниски, а и дневните навсякъде ще са отрицателни. Валежите още във вторник чувствително ще отслабнат, в повечето райони временно и ще спрат, но вечерта от югозапад отново ще завали. Вятърът също ще отслабне. В сряда ще превалява сняг, на повече места и повече като количество – в югоизточната половина от страната. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад и ще се усили, повече в Източна България.

Месец март ще започне без валежи, а и облачността временно ще се разкъсва. През деня вятърът ще придобие южна компонента и ще започне затопляне. В петък се очаква ново увеличение на облачността и слаби валежи, от дъжд и от сняг. Ще има условия за поледици. Вятърът от югозапад в Източна България временно ще се усили. В събота облачността ще се разкъсва и ще намалява. В неделя на места ще превали слаб дъжд. Повишението на температурите ще продължи.