Начало Общество Времето на 17 април: Мрачно, дъждовно и хладно

Времето на 17 април: Мрачно, дъждовно и хладно

СПОДЕЛИ

Днес облачността над страната ще е значителна и на много места в Западна и Централна България ще превали. След обяд преваляванията ще са придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. В източните райони ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са предимно между 5 и 10 градуса, а максималните ще са между 18 и 23 градуса, в София – 17.

В планините ще има значителна облачност и на места в масивите от Западна и Централна България ще превали и прегърми. Ще духа умерен, по високите и открити части – до силен вятър от източната четвърт. Максимална температура на 1200 метра – около 14, на 2000 метра – около 8 градуса.

По Черноморието облачността ще е значителна и след обяд по южното крайбрежие ще превали. След обяд ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха – между 11 и 14 градуса.

Продължителността на деня е 13,28 часа.

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца.

В сряда и четвъртък ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще бъде с превалявания, придружени и с гръмотевици, на повече места и по-съществени в западната половина от страната и през втория ден. В сряда вятърът временно ще бъде северозападен, към вечерта отново ще се ориентира от североизток, в четвъртък – от север-североизток, ще се усилва и с него ще нахлува сравнително хладен въздух. Дневните температури ще се понижават, като в четвъртък и петък вече ще са близки до обичайните. Максималните ще са предимно между 15 и 20 градуса.

В петък преваляванията ще са главно в Източна България и планините, но до вечерта облачността навсякъде ще намалее. През почивните дни вятърът ще се ориентира от северозапад. Облачността ще е променлива, често до слънчево. Ще се затопли, по-съществено в неделя, но в следобедните часове отново, главно в Източна България и Родопската област, е възможно да превали краткотраен дъжд. В началото на следващата седмица от североизток ще проникне хладен въздух, но вероятността за превалявания е малка.