Начало Общество Времето на 21 март: Дъждовно, ветровито и хладно

Времето на 21 март: Дъждовно, ветровито и хладно

СПОДЕЛИ

Днес вятърът от юг-югозапад ще се усили и в източната половина от страната и по северните склонове на планините временно ще е силен, но още преди обяд в източните райони ще се ориентира от изток, а в северните от североизток. До вечерта вятърът в цялата страна ще се ориентира от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно с превалявания от дъжд, в северозападните райони от сняг. Максималните температури ще бъдат в широки граници – от 3-4 в северните райони до 16-17 градуса в южните, в София около 9 градуса. През нощта срещу четвъртък валежи от сняг ще има на много места в Северна България и високите полета на Западна.

В планините ще бъде облачно с превалявания от сняг, под 1600-1700 метра от дъжд, но през нощта срещу четвъртък границата на снега значително ще се понижи. Ще духа силен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7, на 2000 метра около 0 градуса.

Над Черноморието ще има значителна облачност. По-късно през деня от север на юг ще завали дъжд, който през нощта срещу четвъртък ще се примесва и преминава в сняг. Максималните температури ще са 8-13 градуса.

Продължителността на деня е 12,11 часа.

Атмосферното налягане сутринта все още ще бъде по-ниско от средното за март. През деня ще се повишава.

В четвъртък с умерен и силен вятър от североизток ще продължи да нахлува студен въздух. Валежите ще продължат в цялата страна, в много райони ще са значителни. В Северна България и високите котловинни полета ще вали сняг, в по-голямата част от Горнотракийската низина – отначало дъжд, но със застудяването и там дъждът ще преминава в сняг; само в крайните югозападни и в югоизточните райони ще остане дъжд. В комбинация с вятъра на много места в Северна България и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания.

В петък валежите ще отслабват, но едва привечер ще започнат да спират. Вятърът ще отслабне, в Западна България чувствително. Ще бъде студено за март, с максимални температури в по-голямата част от страната около нулата, в крайните югозападни и в югоизточните райони – до 6-7 градуса.

В събота ще преобладава облачно време, на места и ще превали слаб сняг. Сутрешните температури ще са отрицателни – в Северна България ще са и под минус 5 градуса, дневните слабо ще се повишат.

В неделя вероятността за валежи е по-малка, ще има и разкъсвания, и намаления на облачността. Вятърът ще се ориентира от юг-югоизток и ще се затопля, повече в източната половина от страната, където вятърът ще е умерен. Към вечерта от юг-югозапад ще завали дъжд. В понеделник затоплянето ще продължи, но в много райони ще превалява, предимно дъжд. И във вторник ще превалява, но с обръщане на вятъра от северозапад ще започне ново понижение на температурите.