Начало Общество Времето на 23 март: Кодове за силен сняг, дъжд и поледици

Времето на 23 март: Кодове за силен сняг, дъжд и поледици

СПОДЕЛИ

И днес за цялата страна има предупреждение за сняг, поледици, дъжд и силен вятър. За областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Търговище и Силистра е обявен оранжев код за силни снеговалежи и вятър. В останалите райони кодът е жълт.

От югозапад валежите временно ще отслабват и на много места за кратко ще спрат, но привечер от юг отново ще завали. Североизточният вятър ще отслабне, ще се ориентира от северозапад. По Черноморието ще е временно силен.

Максималните температури в по-голямата част от Северна България ще са около нулата – там ще вали сняг, в Южна и по Черноморието – до 6-8 градуса – снегът временно ще преминава в дъжд, има условия за обледяване на проводници. В София температурите ще достигнат 1 градус.

През нощта срещу събота в по-голямата част от страната отново ще вали сняг.

В планините ще бъде облачно. Снегът временно ще отслабне, на места ще спре, но вечерта от юг отново ще завали. Вятърът ще е умерен, север-северозападен, по билата силен юг-югозападен. Максимална температура на височина 1200 метра около 0, на 2000 метра – около минус 5 градуса.

Над Черноморието ще е облачно и ще вали. През деня снегът ще премине в дъжд. Ще духа умерен и временно силен северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 6-8 градуса.

Продължителността на деня е 12 ч. и 17 мин.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще се понижава.

В събота ще е облачно, на места ще превали слаб сняг. Вятърът в Западна България ще стихне. Сутрешните температури ще са отрицателни – в Северна България ще са и под минус 5, дневните ще са предимно между 0 и 5 градуса.

В неделя ще има временни разкъсвания и намаления на облачността. Вятърът ще се ориентира от юг-югоизток и времето ще се затопля, повече в източната половина от страната, където вятърът ще е умерен. След временно спиране на валежите, към вечерта от юг-югозапад ще завали дъжд. В началото на следващата седмица затоплянето ще продължи, но в много райони, главно в Южна и Източна България ще превалява дъжд. Във вторник за кратко, с обръщане на вятъра от северозапад, температурите слабо ще се понижат. В сряда ще има повече слънчеви часове, вероятността за валежи е малка. Сутринта ще е по-студено, но през деня ще се затопля. В четвъртък от запад на изток ще превали дъжд. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, температурите ще се повишат още.