Начало Общество Времето на 28 юни: Оранжев код за силни валежи

Времето на 28 юни: Оранжев код за силни валежи

СПОДЕЛИ

Днес от юг-югозапад валежите отново ще се активизират, ще обхванат страната и отново на много места ще са значителни по количество.

В цялата страна с изключение на Видинска област е обявен предупредителен оранжев код за силни дъждове. Очаква се на места количествата да достигнат 30-50 литра на кв. м, а в отделни райони и повече. Валежите ще продължат и през нощта срещу петък и ще са по-обилни в Северозападна България.

Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Ще остане по-хладно от обичайното за края на юни с максимални температури между 20 и 25 градуса, в София – 20.

По Черноморието ще е предимно облачно и дъждовно, на места с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха и на морската вода са 24-25 градуса.

В планините ще бъде облачно и дъждовно. На много места валежите ще са значителни, главно в Рило-Родопската област, придружени с гръмотевици. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток. Максимална температура на височина 1200 метра – около 14, на 2000 метра – около 9 градуса.

Продължителността на деня е 15, 18 ч.

Атмосферното налягане е и ще се задържи по-ниско от средното за юни.

През следващите дни до края на седмицата въздушната маса ще се задържи неустойчива. Ще има и разкъсвания на облачността, но и превалявания, на места с гръмотевици, временно интензивни.

В петък все още има вероятност за локални значителни валежи, през почивните дни вече чувствително намалява, особено в неделя. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде до умерен. Температурите слабо ще се повишат.

В началото на следващата седмица вече ще е почти без валежи, над по-голямата част от страната ще бъде и предимно слънчево. Вятърът ще отслабне, към вторник-сряда в много райони и ще стихне. Тогава и дневните температури бързо ще се повишават.