Начало Общество Времето на 4 май: Топло и слънчево

Времето на 4 май: Топло и слънчево

СПОДЕЛИ

Днес ще бъде предимно слънчево. До обяд ниската облачност в източните райони ще се разкъса. След пладне в планинските райони от западната половина на страната ще се заоблачи на отделни места и ще превали. Вятърът ще е слаб и умерен, от изток. След обяд ще е горещо с максимални температури между 27 и 32 градуса, в София – 27,  по-ниски по крайбрежието.

В планините ще е слънчево. След обяд облачността над масивите в Западна България ще се увеличи и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен югоизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 21, на 2000 метра – около 13 градуса.

По Черноморието до обяд ще има ниска облачност или мъгла, а после ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 17-22 градуса. Температурата на морската вода е 16-19 градуса.

Продължителността на деня е 14, 12 ч.

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-ниско от средното за месеца.

През почивните дни и до средата на следващата седмица въздушната маса над страната ще е неустойчива. Преди обяд ще има и слънчеви часове, но главно около и след обяд, както и до полунощ, ще се появяват облаци. През първия ден на места, главно в Югозападна България, а през следващите дни във все повече райони, отначало в западната половина от страната, а през следващата седмица и на изток, ще има краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи и гръмотевични бури. Възможни са локални значителни валежи, с по-голяма вероятност в Западна и Централна България. Очакват се и градушки. Вятърът ще се ориентира от североизток, в неделя ще се усили.

В събота и неделя температурите ще са все още високи, но в понеделник с очакваното понижение, те ще се нормализират и към сряда-четвъртък преобладаващите максимални ще бъдат между 20 и 25 градуса.