Начало Общество Все още няма общини-отличници по скалата на Дянков

Все още няма общини-отличници по скалата на Дянков

СПОДЕЛИ
restorant

Сред 264 български общини още няма отличници по "скалата" на финансовия министър Симеон Дянков. Това става ясно от новите оценки на общините, обявени на сайта на финансите.

Само 5 общини – София, Хасково, Сливен, Карлово и Пазарджик, са успели да си вдигнат оценките с една единица. Така столицата вече има петица от Дянков, докато двойкаджии остават Кърджали, Плевен, Видин, Казанлък и Враца.

През август министърът на финансите обяви, че ще прави рейтинг на общините по специална методика. В зависимост от оценката – от двойка до шестица, ще поощрява с бюджетни бонуси отличниците и ще наказва двойкаджиите с орязване на субсидии.

За първите 6 месеца нито една община не успя да получи отлична оценка.

Само 7 от 264-те населени места имаха много добър. Това бяха Бургас, Несебър, Шабла, Панагюрище, Чавдар, Челопеч и Раднево. Пред технически фалит се оказаха Кюстендил, Ракитово и Земен. Оценката за финансите на останалите 254, сред които и София, се колебаеше между добър и среден. От по-големите градове най-зле бяха Перник, Кюстендил, Карлово, Кърджали, Видин и Пазарджик, отчете тогава Дянков.

Няма значителни промени в рейтинга към септември, установи "24 часа".

Повечето общини продължават да бавят разплащанията си с държава и бизнес. Към септември задържаните суми са вече 175,6 млн. лв., в сравнение с августовските 140 млн.

И общините, подобно на държавата харчат по-бързо, а си събират приходите по- бавно. Към септември са изпълнили 77% от плана за разходите си и 72% от този за приходите, сочат отчетите им.

Източник: "24 часа"