Начало Култура „Всеки си го може“, доказа читалището в Бъта с проект към „Пловдив...

„Всеки си го може“, доказа читалището в Бъта с проект към „Пловдив 2019“

СПОДЕЛИ

С успех премина представянето на новата продукция на Читалището в село Бъта, общ. Панагюрище днес, 28 ноември. Както ви бяхме съобщили преди дни, самодейците поканиха на гости читалищни деятели от цялата област и им подготвиха забавна предпразнична среща с проекта си „Всеки си го може“, разработен с финансовата подкрепа на Фондация „Пловдив – европейска столица на културата“ и фондация „Пловдив 2019“. Партньор на проекта бе РЕКИЦ-Пазарджик. Разбира се, цялостната дейност на НЧ „Н. Й. Вапцаров“ разчита постоянно на помощта на кмета на селото Георги Александров.

Възстановка на сюжета „След жътва на мегдана“ направиха 27 самодейци на възраст от 8 до 70 години в Залата на архитектите на Община Пазарджик и се радваха на пълното одобрение и съучастие на компетентната публика. И това бе основното в сценарият, разработен като своеобразен модулен workshop, защото публиката стана съучастник и разучи една песен и един специфичен местен танц. Първите, които скочиха от столовете, получиха кърпи за глава с фолклорни елементи, а всички накрая хапнаха от баниците, погачите, туртите и питите, подготвени от бътовските домакини, овкусени с шарена сол, запазена марка на селото.

Сценичната сюита частично представи и спецификата на местния традиционен празник „Рогач“ с присъствието на трима кукери с прекрасни автентични маски, а 19-те момичетата и момчетата заедно с 8 възрастни самодейци разиграха забавен и увличащ сюжет, но се и постараха да научат своите гости. Които пък се справиха прекрасно. Музикалното оформление бе с жива музика, изпълнявана от професионалисти, възпитаници на АМТИИ-Пловдив.

Продукцията на самодейците е подходяща за включване в празнични събития на фирми и организации от всякакъв характер, защото е замислена като тим билдингова програма, в която публиката е не зрител, а участник в спектакъла. С тази нова роля самодейците от НЧ „Н. Й. Вапцаров“ се справиха отлично и са готови да предоставят сценария и новото си ноу-хау на всички свои колеги с пожелание за щастливи празнични дни.  „Всеки си го може“, доказаха те, стига всеки да носи в сърцето си любов към изкуството и родните традиции.