Начало Общество Всенародно поклонение се проведе в местността Оборище

Всенародно поклонение се проведе в местността Оборище

СПОДЕЛИ
В историческата местност Оборище над Панагюрище се проведе всенародно поклонение по повод 148-вата годишнина от Априлското въстание.
На мястото, превърнало се в символ на българския парламентаризъм , бе отслужен молебен за здравето и благоденствието на българския народ.
За поредна година паметникът на Априлци, на който са изписани имената на първите 67 български депутати, беше отрупан с венци и цветя.
Областният управител Валентина Кайтазова и зам.-областният управител Стефан Димитров поднесоха венец пред паметника на Оборище.
С едноминутно мълчание беше почетена паметта на участниците в първото Народно събрание, които преди 148 години и ни дадоха пример за народовластие и държавническо поведение.
В официалното си слово, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова каза:
„Тази историческа местност винаги ще бъде място за дълбока почит и признателност на поколенията към героите от Априлското въстание. За нас, днешните народни представители, делото им е мерило и висок образец за подражание и същевременно сурово безпощадно изпитание за висотата на днешната наша отговорност пред народа“.
Всенародното поклонение продължи с празнична програма на сцената пред хижа „Оборище“.
В своята реч председателят на Общинския съвет в Панагюрище Иван Лалов отбеляза:
„Оборище е свято за нас. Преди 148 години нашите деди потвърдиха непоколебимата си воля и святата си готовност да се вдигнат с оръжие в ръце на кървава и отчаяна борба за национално обединение и освобождение. Тогава саможертвата роди свободата. Нека следваме примера им! От днес се иска да пренесем в жертва само егоистичните си интереси и дребнави политически страсти. Нека сме достойни потомци на героите от Април 1876 година, за да има българи, за да има България.“
Всенародното поклонение продължи с празнична програма.