Начало Общество ВСС обсъжда затваряне на съдилищата

ВСС обсъжда затваряне на съдилищата

СПОДЕЛИ

Съдийската колегия на ВСС ще заседава днес, първа точка в дневния ред е обсъждане на работата на органите на съдебната власт в рамките на извънредната епидемична обстановка. 

Според неофициална информация се подготвя ваканция за магистрати от 15 ноември до Нова година. Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че е важно да не спират съдебните процеси и – където е възможно, институциите да функционират онлайн.

Обединението на свободните адвокати излезе с отворено писмо до Народното събрание, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет и Адвокатските съвети в страната с призив да се предприемат и подкрепят нужните мерки, така че да не се стига до повторно затваряне на съдилищата и преустановяване провеждането на открити съдебни заседания по граждански, търговски, административни и „по-леки“ наказателни дела.

Припомняме, че тази година съдилищата вече бяха почти напълно затворени от 13 март до 13 май, след което започна
бавен процес на възстановяване на нормалния ритъм на работа и повечето дела, чието разглеждане бе отложено, започнаха да се гледат в нормален порядък едва от септември. Правителството и ВСС имаха над 6 /шест/ месеца да се подготвят
и да предприемат мерки за адаптиране на съдилищата за работа в условията на пандемията, при положение, че се очакваше увеличаване на заболеваемостта в есенно-зимния период, пишат Обединението.

Адвокатите смятат, че „предлаганата мярка на затваряне е несъразмерна и непропорционална с оглед вече взетите
противоепидемични мерки в съдилищата. Същата би довела до много по-големи вреди за правосъдието, обществото и икономиката, отколкото да окаже полезен ефект в създалата се обществена обстановка“.