Начало Без категория ЕДНО ЧУДЕСНО НАЧАЛО НА ЕСЕНТА – ВТОРАТА ТВОРЧЕСКА СРЕЩА НА ПОЕТИ С...

ЕДНО ЧУДЕСНО НАЧАЛО НА ЕСЕНТА – ВТОРАТА ТВОРЧЕСКА СРЕЩА НА ПОЕТИ С КИТАРА – ПАНАГЮРИЩЕ 2023

103
0
СПОДЕЛИ

В първият ден на септември в Панагюрище започна двудневна творческа среща на поети с китара, която се провежда за втори път в града ни. Основна проява на срещата е общ концерт на всички участници. Той се състоя в голямата зала на НЧ“Виделина – 1865“ от 18,30 ч. По-рано следобед бардовете се поклониха и поставиха цветя пред паметната плоча, която отбелязва мястото, където на 2.09. 1885 е обявено Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

От 16, 00 часа пък във фоайето на читалището се състоя и първата Бард академия, която имаше за цел представянето на особеностите, същината, красотата, богатство на изпятата поезия и нейната сила и способността ѝ да въздейства едновременно и на емоционално, и на ментално ниво. В тази сила се убедиха всички, които в петък вечер избраха да дойдат в читалището. За наша радост тази година хората в залата бяха повече. По-важното е, че останаха доволни и – още по-важно е, че се почувстваха просветлени и възвисени, ако се съди по споделеното от зрителите след концерта. За много от тях този концерт беше първа среща с бард музиката, но за други – очаквано събитие. Различни по тематика и звучене, жанрово разнообразни песните предизвикваха буря от размисли и емоции в широк диапазон. Имаше всичко – носталгия, копнеж, обич, закачка, сатира, остър социален рефлекс, любов и над всичко – дух. Духът на доброта, човечност и упование.

Авторите-изпълнители се качваха на сцената по азбучен ред на местата, откъдето са и това позволи да покажем географията на творческата ни среща – от Айтос – Татяна Йотова, от Баня – Емил Пушников, от Брестовене, Разградско – Николай Киселов, от Бургас – Пени Ставрева и Теодора Станчева, от Варна – Красимир Йорданов-Див Козел, от Панагюрище – да, имаше и участници от Панагюрище – първо един музикален поздрав към участници, зрители и организатори, поднесен от чаровните Нонка Маслева – вокал и Иван Натов – китара и вокал. Те изпълниха песните „Дългият път към дома“ и „Сутрин рано, вечер късно“ и получиха заслужени аплодисменти и поздравления. Можем само да се радваме, да приветстваме и да пожелаем бъдеще на това творческо сътрудничество.

След тях на сцената се появи роденият в Панагюрище Румен Спасов. Софийското представителство бе най-многолюдно – Борис Жеков, Виктор Макаров, Зорница Попова, Пламен Сивов, Тодор Янкулов. Преди да запее, обяснявайки историята на своята песен, Виктор на няколко пъти промени външния си вид, внушавайки ни идеята, че, както и да изглеждаме, всички ние сме хора и имаме еднакво право на живот, на свобода, на обич. Познати на голяма част от публиката от предишни гостувания, тримата представители на групата Точка БГ, бяха посрещнати с предварителни аплодисменти. Хармонията в техните изпълнения умножи синергията между изпълнители и публика, която синергия изпълваше залата по време на целия концерт.

На финала всички заедно изпълниха песента „Приятели“ – едно послание към всеки един от нас. Концерт на поети с китара – един различен концерт.