Начало Култура Вторият международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай“ – Панагюрище’ 2014,...

Вторият международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай“ – Панагюрище’ 2014, ще се проведе на 30 и 31 октомври

СПОДЕЛИ

Besa-Aria-Elvira-ErnaniВторият международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай“ – Панагюрище’ 2014, ще се проведе на 30 и 31 октомври 2014 година, съобщават организаторите. Галаконцертът на лауреатите ще бъде на 1 ноември на сцената на Театър Дом-паметник – Панагюрище, със специалното участие на оркестъра на Държавна опера Пловдив. По регламент конкурсът ще премине в два тура. В първи тур певците ще изпълняват една ария с кабалета (по избор) и задължително ария от опера на В. А. Моцарт, Хендел, Глук, Хайдн и композитори от същата епоха. Във втори тур кандидатите ще изпълняват една ария от опери на Винченцо Белини, Гаетано Доницети, Джузепе Верди, Франческо Чилеа, Умберто Джордано, Жорж Бизе, Жул Масне, Джакомо Пучини, Руджеро Леонкавало, Пиетро Маскани, и други композитори – представители на романтизма и веризма, ария от съвременен композитор и ария или песен от български композитор.

Конкурсът ще се проведе по видове гласове и по реда на жребий, който ще бъде изтеглен вечерта преди конкурса на официална пресконференция в сесийната зала в сградата на Община Панагюрище. Редът за участие, след жребия, ще бъде публикуван на сайта на конкурса в рубриката НОВИНИ. Община Панагюрище осигурява девет парични награди за най-добрите участници в конкурса: Специална награда „Елена Николай“ в размер на 1500 лева;

За жени: първо място в размер на 1500 лева, второ място – 1000 лева и трето място 800 лева;

За мъже: първо място в размер на 1500 лева, второ място – 1000 лева и трето място 800 лева;

Специална награда за най-млад изпълнител в размер на 500 лева.

Първи тур на конкурса е затворен за публика. На втори тур публиката не само е поканена да присъства, но и ще има активно участие – ще гласува за избор на носител на специална награда на публиката, в размер на 500 лева, за изпълнение на ария или песен от български композитор. Публиката ще може да гласува чрез анкетни карти, на които ще отбелязва своя фаворит, след което резултатите ще бъдат сумирани и определен отличеният, който ще вземе участие на галаконцерта.

Заявления за участие могат да подават оперни певци от 23 до 33 годишна възраст. Срокът за записване за участие е до 19 октомври /неделя/, информират организаторите.