Начало Общество Вторият срок по различно време, заради удължаването на учебната година (ЗАПОВЕД)

Вторият срок по различно време, заради удължаването на учебната година (ЗАПОВЕД)

СПОДЕЛИ

Вторият учебен срок ще започне по различно време за различните класове и училища, заради удължаването на учебната година за 1-6 клас. Това става ясно от заповед на образователни министър Красимир Вълчев, с която променя графика на учебното време през 2020/2021 година.

С нея за учениците от 1-и до 6-и клас Вълчев определя две допълнителни седмици, в които дните да са неучебни, а да се използват за компенсиращи мерки, занимания по интереси и/или обща подкрепа, в т.ч. и от разстояние в електронна среда. За малчуганите от 1-и до 3-и клас има и една седмица за проектни или творчески дейности, която вече бе заложена в учебния график, и така най-малките стават общо три седмици.

Училищата обаче са тези, които преценяват кога да използват тези седмици, и дали да протекат по време на дистанционното обучение до края на годината. Ако школото прецени, че няма възможност да организира онлайн обучени за най-малките ученици ( от 1-и до 3-и клас) и използва трите седмици от днес до 21 –и декември, то ще трябва да стартира втория учебен срок по-късно. Причината, е че те ще се водят неучебни, а първият срок на учениците приключва след 18 учебни седмици. Така, за учениците от школата, които ще имат три проектни седмици, първият срок ще приключи с 3 седмици по-късно – на 23 февруари, а вторият ще започне на 25 февруари. В училищата, които ползват двете седмици за допълнителни занимания за учениците от 4-и до 6-и клас сега, първият учебен срок за тях пък ще приключи с 2 седмици по-късно – на 16 февруари, а вторият ще започне на 18 февруари. 24-и февруари за първи-трети клас и 17-и февруари за четвърти- шести клас са неучебни, тъй като това ще е единият ден междусрочна ваканция за учениците. Тя е скъсена от три на един ден, тъй като два от тях ще се използват за по-дълга коледна ваканция (22 и 23 декември).

Училищата могат да решат да използват само една от допълнителните седмици. Така първият срок ще бъде удължен само с една седмицаи и ще приключи на 9-и февруари, а вторият ще започне на 11-ти.

Школата, в които няма проблем за провеждане на ефективно дистанционно обучение, и преценят, че ще използват проектните седмици в края на година, няма да има промяна в края на първия учебен срок и те започнат втория учебен срок на 4-и февруари, след като са имали ден междусрочна ваканция на 3-и февруари. Така ще бъде и при големите ученици от 7-и до 12-и клас.