Начало Здраве Ягодите забавят стареенето на мозъка

Ягодите забавят стареенето на мозъка

СПОДЕЛИ

Естествена съставка, която се намира в ягодите, може да намали ефекта от остаряването на мозъка, установи ново изследване, цитирано от Obekti.bg.

След като е бил даден на лабораторни мишки, антиоксидантът физетин е забавил спадането на менталните функции, предизвикано от напредването на възрастта, както и нивата на възпаление в телата на гризачите. Физетинът се намира не само в ягодите и в други растения като ябълки, лук и краставици.

Водещата авторка на изследването и ръководител на екипа д-р Памела Махер, пояснява: “Различни компании включват физетинът в множество здравословни продукти, но всъщност без  достатъчно научни данни за реалния му ефект върху здравето на хората. След като анализирахме резултатите от нашето изследване ние смятаме, че физетинът може да бъде много полезен в случаи на редица невродегенеративни болести и не само на Алцхаймер. Ние смятаме, че е необходимо да се започнат много по-сериозни изследвания в тази посока”.

При предишни изследвания в същата лаборатория екипите установиха, че физетинът може да изиграе положителна роля за намаляването на свързаното с възрастта намаляване на паметта.