Начало Култура Ясен Христов представи книгата си „Панагюрище – начало на промени 1989 –...

Ясен Христов представи книгата си „Панагюрище – начало на промени 1989 – 1991“

СПОДЕЛИ
Ясен Христов

Пред пълната зала на Исторически музей – Панагюрище бе представена книгата на Ясен Христов „Панагюрище – начало на промени 1989 – 1991“.

Не съм писател, нито историк. Благодарение на съдбата си попаднах във водовъртежа на значими събития в първите години на прехода. Бурни и динамични. Години на големи надежди на няколко поколения. Но и години на младите, невярващи в реализацията си в страната… Трябва да се учим от историята, за да вземаме добри решения за настоящето и бъдещето… Истината е, че през тези 10 години станаха значими промени в живота на българското общество. И нашето Панагюрище не прави изключение…“


Тези думи, взети от встъплението на книгата на Ясен Христов „Панагюрище – начало на промени 1989 – 1991“, много точно определят идеята на автора да ни върне към началото на демократичните промени в България и по-конкретно в Панагюрище.
Вечерта на 12 ноември 2019 г. залата на Исторически музей – Панагюрище се изпълни с хора, дошли да изразят уважението си към Ясен Христов, да се върнат години назад, да споделят спомени. Партийната принадлежност нямаше значение, така както не е имала значение и тогава, когато управлението на града в лицето на Ясен Христов – СДС, Костадин Табанджов – БСП и Надежда Пиронкова – БЗНС са оставяли настрана партийните повели и са правели всичко възможно, за да не оставят панагюрци без препитание и без хляб.


Доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей – Панагюрище представи книгата на Ясен Христов и запозна присъстващите с бурното време в края на 80 – те и началото на 90-те години на XX век. Авторът на книгата д-р Ясен Христов се обърна към присъстващите с благодарност за проявеното уважение и емоционално разказа някои епизоди от началните години на прехода. В създалата се дискусия мнение изразиха: Павлина Вайсилова – журналист и педагог, Костадин Табанджов – сам участник в описаните промени, Атанас Атанасов – директор на музея по това време, инж. Марко Мечев – кмет на Панагюрище 1995 – 2005 и народен представител 2005 – 2009.


Вечерта продължи в непринудена обстановка, в която спомените, разговорите и обсъждането продължиха още дълго време.

Информация и снимки: Исторически музей – Панагюрище