Начало Здраве Ясни са резултатите от безплатни профилактични прегледи на деца от Панагюрище

Ясни са резултатите от безплатни профилактични прегледи на деца от Панагюрище

СПОДЕЛИ

Ясни са резултатите и обобщението на специалистите в резултат на изпълнените безплатни профилактични прегледи на деца от Панагюрище в МБАЛ „Събо Николов“ тази пролет. Те се изпълниха по инициатива на Детско отделение с ръководител д-р Полина Узунова.

87 деца от детските градини минаха на безплатен профилактичен преглед в болницата в периода май-юни. Профилактиката се изпълни с изключителното съдействие на екипите на градините и бяха насочени към децата, които от тази есен стават първокласници. При стройната организация за прегледите внимание към инициативата и съдействие оказаха и родителите, които положиха подписи за информирано съгласие.

Заедно с общия преглед специалистите в Детско отделение направиха изследване с ултразвук на коремни органи. На 20 деца са направени допълнителни изследвания на кръв и урина. 2 са насочени към „Пирогов“ за допълнителна консултация поради съмнения за вродена аномалия на отделителната система, а 1 детенце е планирано за операция по същата диагноза.

Според д-р Узунова профилактичните прегледи имат отличен ефект за ранно диагностициране, което е фундаментален принцип в съвременната медицина, а като цяло впечатленията на специалистите Детско отделение на Болницата са, че децата са профилактирани от личните лекари и няма т.нар. „запуснати случаи“.

Д-р Узунова е убедена, че системата на МБАЛ „Събо Николов“ за безплатни детски профилактики ще продължи.