Начало Култура „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла“ в Панагюрище

„Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла“ в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Спектакълът е посветен на 100-годишнината от кончината на гениалния български поет – П.К. Яворов

1419780235

Постановка е дело на режисьора Бойко Илиев. Ролята на Яворов е поверена на Иван Радоев, Мариела Топалова играе Мина, а в образа на Лора се превъплъщава ​Елена Петрова.

Спектакълът ще се играе на 27 октомври от 19:00 часа в Театър Дом-паметник.  Той е част от дните, посветени на духовността и будителството в Панагюрище.

f264c9494c39e8abdb5f2cf423bbf50f

Любовта на Лора и Яворов, нейният трагичен край ни напомнят за някаква древна поема за любовта и смъртта. Мина остава като един блян за поета, като едно поетично видение, което той не смее да приземи. В своето женско величие Лора се издига до висотата на героиня от легендите, която със собствената си смърт спечелва любовта на любимия човек. Писмата и на двете, сами по себе си са произведения на изкуството, те ни ги разкриват като необикновени човешки същества, създадени извън всякакви мерки, предизвикващи света и хората около себе си. Техните две имена са се слели завинаги, обкръжени от светлините на поезията и легендата. Яворов, окаяният слепец, отхвърленият от обществото, сиромахът без средства за съществуване, опозореният от мълвата, заподозреният в убийство не престава да повтаря до смъртта си: „милата ми Лора“. В мрака на своята слепота той вижда неизмеримото величие на любовта, по-силна от живота и смъртта…