Начало Без категория За четвърти пореден път в Панагюрище се проведе Национален фестивал на хоровото...

За четвърти пореден път в Панагюрище се проведе Национален фестивал на хоровото изкуство

275
0
СПОДЕЛИ

„България – една безсмъртна песен“ – под този надслов на 11 май – ден на равноапостолите св. св. Кирил и Методий, за четвърти пореден път в Панагюрище се проведе Национален фестивал на хоровото изкуство, организиран от читалище „Виделина-1865“ и посветен на 148-та годишнина от Априлското въстание. Той преминава под формата на концерт и няма конкурсен характер, а негова главна цел е популяризиране на българската патриотична песен и хоровото изкуство и е част от Програма за развитие на читалищната дейност на община Панагюрище за 2024 година.

Събитието бе открито от Спаска Тасева, председател на НЧ“Виделина-1865“. Тя подчерта значението на фестивала и мястото му в културната програма на читалището, поздрави присъстващите и пожела успешно представяне на всички участници в програмата.

С топли думи към участниците, организаторите и публиката се обърна председателят на Общински съвет – Панагюрище Иван Лалов. Освен него, като официални гости на събитието бяха  още Слава Павлова, секретар на НЧ“Райко Алексиев-1947“ в София и Елена Апостолова, секретар на „НЧ“Младост-1983“ в гр. Пловдив.


По традиция фестивалът започна с изпълнение на Смесения хор при НЧ „Виделина-1865“ – Панагюрище с диригент маестра Анета Калпакова и корепетитор Цеца Радивчева – Калпакова. След тях един след друг представиха своите песни Смесен хор „Сияние“ при НЧ“Райко Алексиев-1947“ от София с диригент Иван Христов и съпровод на пиано Кина Страшимирова и Смесен вокален състав „Слънчева Тракия“ при „НЧ“Младост-1983“ от град Пловдив с художествен ръководител и съпровод на акордеон Аспарух Костов. Последни се качиха на сцената самодейците от Смесения хор при Пловдивското певческо дружество „Ангел Букурещлиев“ – град Пловдив, създаден преди цели 128 години от Ангел Букурещлиев – виден композитор, хоров диригент, музикален педагог, фолклорист и общественик. Днес ръководител на хора е младият диригент Илиян Тиганев.


Макар фестивалът да няма състезателен характер, всички получиха грамота, плакет и символични подаръци за спомен от участието си. Специални грамоти и подарък по повод на кръгли годишнини и като признание за дългогодишна отдаденост за развитие на музикалната самодейност получиха маестра Калпакова и хористките Соня Бабекова и Райна Маслева. Наградите им бяха връчени от Спаска Тасева и Иван Лалов, който не скри вълнението си от възможността да изрази своето уважение към самодейците от Смесения хор към читалището, в който са пеели неговата баба и майка.


Безсмъртните, вечните песни на България звучаха в читалищния салон и изпълваха залата с енергия и висок емоционален градус, имаше и просълзени от вълнение лица. За добрата обща атмосфера на фестивала допринесе и Магдалена Джолова с артистичен и вдъхновен конферанс.

Фестивалът завърши с общо изпълнение на хористи и публика на песента „Химн на Кирил и Методий“ под възторженото диригенство на Илиян Тиганов. Беше 11 май, а само дни ни делят от най-светлия ни празник – празникът на българската азбука.

Репортаж и снимки: Мария БЕГОВА