Начало Общество „За детето не е направено достатъчно, ако не е направено всичко възможно”

„За детето не е направено достатъчно, ако не е направено всичко възможно”

СПОДЕЛИ

Десетте съвета на Януш Корчак – учителят, който отказва да остави възпитаниците си на прага на газовата камера и въпреки че е могъл да се спаси, умира в немския концлагер Треблинка заедно със своите ученици – деца от Варшавския дом за сираци

1. Не очаквайте, че детето ви ще прилича на вас, или на това, което вие искате. Помогнете му да стане себе си.

2. Не искайте от детето си да се отплаща за всичко, което сте направили за него. Вие му дадохте живот, как въобще може да ви се отблагодари? Той ще даде живот на друг, a той на трети и това е необратима благодарност.

3. Не вменявайте на децата си своите страхове, за да не останете на стари години само с една филия хляб. Това, което посеете, това ще пожънете.

4. Не се отнасяйте към проблемите на детето ви с пренебрежение. Животът е даден на всеки според силите му и бъдете сигурни, че му е трудно не по-малко от вас, а може би и повече, защото то няма опит.

5. Не унижавайте никога детето си.

6. Не забравяйте, че най-важната среща на човек е срещата с децата му. Обърнете им повече внимание – никога не можем да знаем кого срещаме в детето срещу нас.

7. Не се измъчвайте, ако не можете да направите нещо за детето си. Просто помнете: за детето не е направено достатъчно, ако не е направено всичко възможно.

8. Детето – това не е тиранин, който завладява целия ви живот, не просто плод на вашата плът и кръв. Това е скъпоценна чаша, която животът ви е дал да съхраните и да развиете с творчески огън.

9. Научете се да обичате и чуждите деца. Никога не правете на чуждо дете това, което не искате да направят на вашето.

10. Обичайте детето си, каквото и да бъде то – бездарно, неуспешно, пораснало. Общувайте с него и се радвайте, защото детето – това е празник, който все още е с вас.

Паметникът на Януш Корчак и неговите ученици във Врашава