Начало Общество За поредна година Панагюрище ще отбележи „Часът на земята 2013“

За поредна година Панагюрище ще отбележи „Часът на земята 2013“

СПОДЕЛИ

В подкрепа на инициативата, общинското ръководство взе решение на 23 март 2013 година, от 20.30 до 21.30 часа в Панагюрище да  угасне уличното осветление в централната градска част, както и на площадите “20 април”, “Райна Княгиня” и “Цар Освободител”. Общината призовава и всички учреждения, институции, фирми и граждани да се присъединят към “Часът на Земята 2013”, като изгасят осветлението в сградите, офисите и домовете си.

      През 2013 година “Часът на Земята” е под мотото „Аз правя, ти действаш“. Целта е да покажем, че всеки е в състояние да промени света, в който живеем.

       Мотото, под което ще се проведе “Часът на Земята 2013” в община Панагюрище е “Моето обещание и действие”. То е инициирано от Обединен детски комплекс (ОДК). Под това мото на интернет страницата на ОДК ще бъде активирана анкета в седмицата преди 23 март. Момичетата, момчетата и техните ръководители предвиждат изработване на видеоклип и презентация за глобалното затопляне. Те ще бъдат излъчени в телевизионно студио “Оборище прим”. Специално за събитието ще бъдат издадени и разпространени брошури и вестник с материали отразяващи проблемите, свързани с промените в климата.

       Партньори на община Панагюрище тази година са механа “Старата къща” и хотелски комплекс “Джуджева къща”. В подкрепа на кампанията “Часът на земята 2013“, на 23 март  в събота вечерта, посетителите им ще се насладят на половинчасова “вечеря на свещи”. В двете заведения ще бъде угасено осветлението и вместо електрически осветителни тела, на масите ще заискрят свещи. По този начин, в романтична обстановка, присъстващите ще станат съпричастни към проблемите, свързани с промените на климата.

         Медийни партньори на Община Панагюрище са общинския медиен център “Оборище” ЕООД и интернет сайта PIA NEWS. Чрез техническите средства за масова информация, с които разполагат, те ще популяризират Глобалната инициатива “Часът на Земята 2013”.

            В подкрепа на кампанията “Часът на Земята 2013”, в седмицата от 18 до 23 март, ще бъдат организирани и провеждани редица мероприятия, инициирани от ученици, преподаватели и ръководители в цялата община.

-От понеделник до четвъртък (18-21 март) децата от подготвителна група на Обединено детско заведение “Звънче”, с помощта на техните ръководители, ще изготвят “Книга за опазване на земята”. Готовият продукт ще бъде представен на останалите групи от детската градина в петък – 22 март.

-На 18 март в Основно училище “20 април” ще бъде представена “Червена книга на защитените растения и животни в Същинска средна гора”. Книгата е изготвена от Клуб “Пътешественици” с ръководител Златка Парпулова и е финансирана по дарителския договор за 2012 година на Община Панагюрище с “Асарел-Медет” АД.

-Ръководството на Основно училище “Проф. Марин Дринов”, гр.Панагюрище призовава всички ученици, заедно със своите семейства да изключат осветлението в домовете си на за 23 март от 20.30 до 21.30 часа. През цялата седмица, предхождаща събитието, ученическия парламент ще раздава сред връстниците си брошури, тематично обвързани с проблемите, свързани с промените в климата.

-Екипът и учениците от Основно училище “Свещеник Недельо Иванов”, с.Поибрене ще проведат час на класния ръководител с мултимедийна презентация и викторина на тема “Часът на земята”. Идеята е да се създаде мотивация у  учениците за изключване на осветлението в домовете им като символичен жест към глобалните промени на климата на планетата Земя.

Общински младежки парламент – Панагюрище ще се включи с инициативи в подкрепа на “Часът на Земята 2013” на 23 март, а учениците от Средно общообразователно училище “Нешо Бончев”, гр.Панагюрище ще ги подкрепят изцяло на принципа “Аз правя, ти действаш”.

 Програмата на община Панагюрище за отбелязване на “Часът на Земята 2013” е отворена. Всеки, който се чувства отговорен към проблемите, свързани с промените в климата, може да прояви своята ангажираност със собствени инициативи. Така заедно ще помогнем “Часът на Земята 2013” да се превърне в мащабно национално събитие.

Инициативата се провежда в световен мащаб за шеста поредна година. За един час хора от цял свят изключват осветлението в домовете си и притъмняват известни публични сгради в знак на символичен жест на съпричастност към проблемите на промените в климата и заявяват готовност да се окаже съдействие при тяхното решаване.