Начало Общество За сега не се предвижда удължаване на учебната година заради грипните ваканции

За сега не се предвижда удължаване на учебната година заради грипните ваканции

СПОДЕЛИ

За момента не е на дневен ред темата дали да се удължи учебната година за сметка на лятната ваканция, това заяви преди минути по NOVA министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на питане дали децата ще могат да наваксат пропуснатите заради грипните ваканции уроци и дали няма да се наложи да учат през лятото.

Не се обсъжда взимане на пролетната ваканция за учебно време, каза още Вълчев. Средно 10-12 са дните, които децата са отсъствали, преструктурират се програмите и все още учебният материал може да бъде взет, ще е за сметка на упражненията, обясни той.

Не се обмисля удължаване на учебната година, нито промяна на датите за матурата, по-скоро от изпитния материал щели да отпаднат последните теми от учебните програми.

Ще бъдат обсъдени варианти за дистанционно обучение там, където то е възможно – с виртуални класни стаи, с провеждане на самоподготовка и упражнения с виртуална връзка с учителя, чрез проектно обучение, обясни още министърът.

Временно са спрени всички групови дейности на училищата, а тези 5 дни, които те имат за екскурзии и зелени училища, били вариант за удължаване на учебните часове.